IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство в София се активизира

Продължава да се разширява жилищното строителство по Черноморието, Пловдив се очертава като център на индустриалното строителство

14:35 | 01.08.14 г. 44
Жилищното строителство в София се активизира

Жилищното строителство в София започва да се отлепва от дъното, макар и да остава далеч от темповете отпреди кризата.

През второто тримесечие на годината в столицата е започнало строителството на 49 нови жилищни сгради с общо 298 жилища в тях и малко над 39 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, през първите три месеца на година започнатите сгради са 35 с 85 жилища и малко над 13,5 хил. кв. м РЗП, а година по-рано сградите са 45 със 180 жилища с над 22 хил. кв. м РЗП. През 2010 г., откогато са последните данни, за периода април-юни започнатите нови жилищни сгради са били 112 с 264 жилища и РЗП от над 54 хил. кв. м.

Статистическият институт отчита раздвижване и на строителството на нови административни сгради, макар и отново при ниски обеми. През второто тримесечие са започнати 4 нови административни сгради с РЗП от над 6,7 хил. кв. м, след като през предходните три тримесечия не беше отчетено ново строителство в сегмента.

Ускорява се и строителството на други сгради, в която категория попадат индустриалните и логистични площи – един от най-активните сегменти от пазара на бизнес имоти през последните месеци. Започнатите през второто тримесечие сгради са 43 с РЗП от над 10 хил. кв. м спрямо 13 и РЗП от 11,3 хил. кв. м през първите три месеца на годината и 18 с РЗП от 10,2 хил. кв. м година по-рано.

Столицата се очертава и като една от активните арени на ново жилищно строителство строителство. Данните на НСИ сочат, че градът е трети в страната по най-много издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради – общо 118. София обаче е номер 1 по брой на жилищата, които предстои да бъдат изградени – 1 100.

Ръст на строителството по Черноморието

Новото жилищно строителство по Черноморието, където доминира търсенето на ваканционни жилища от рускоговорящи граждани, продължава да се разширява.

Област Бургас е втора в страната по започнати нови жилищни сгради и на първо място по издадени разрешителни за строеж. През второто тримесечие започнатите нови жилищни сгради са 197 със 790 жилища в тях и общо над 96 хил. кв. РЗП. През първите три месеца на годината започнатите нови жилищни сгради са почти наполовина по-малко – 98, с 524 жилища в тях и почти 52,9 хил. кв. м РЗП. Година по-рано активността е била още по-слаба – започнати 81 сгради с 287 жилища и почти 31 хил. кв. м РЗП.

Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

44
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
В момента данъчната оценка е ужасно изкривена. И няма нищо общо с действителността. Просто казвам по-долу, че може да се използва за по-смислени неща. Като например да е максимално близка до пазарната цена. В момента на някои места е в пъти по-ниска. На други може и да надминава пазарната цена. Така се получава несправедливост в облагането. А за оценителите: Сегашните оценители 10%-20% разлика в оценяването го нямат за нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И между другото: имаме чудесни специалисти(не само брокери, но и брокери имаме доста доста компетентни) в тая област, но на хората не им се дават пари, а и предпочитат не да чуят това, което е истината, а това, което им се иска да чуят. 2008ма един пич ме викна да му кажа за каква стойност може да си продаде апартамента(това беше в последните ми дни като брокер, щото аз в същност така започнах кариерата си)-панел в ОК. Искаше и 1200 ЕУ на кв.м. щото имаше дограма и ламинат(от 17 лв на кв.м.). И си мислеше, че това са големи ъпгрейти на апартамента. След като му казах мнение той ми каза, че познава шефа ми и ще се оплачи от мен(а не съм му се присмивал много:) ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Между другото-ако и да вземеш 49032840238 оценителя всеки ще те пита за ред какво трябва да ти послужи тая оценка. Ако е банка ще ти дадат различни оценки за различните банки, заради различните изисквания към банките. Просто трябва да си наясно какво питаш, за да си наясно какъв отговор получаваш. По спомен ако карам бяха три основи начина за оценка, а крайният резултат е комбинация от трите-колко живот има още това жилище(т.е. колко се е амортизирало), колко пари могат да се изкарат от него и сравнително пазарен метод(не съм оценител, не съм минавал курсовете, та може и да не помня правилно, ако бъркам, не се сърдете, а моля да ме коригирате). Та за две от тях различните банки дават различни формули(това пак от оценители съм го чувал, не е проверена информация), а в същност повечето хора разбират пазарна оценка или сравнително пазарният метод. ПС: АЗ знам какви са пазарните цени и далеч не съм единствен, а ако не знам има на кой да звънна да го питам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
няма нужда от това. Данъчната оценка има същата функция като патентите-дава ти минимум стойност за остойностяване, която да обложиш с данъци. Толкова. Ако искаш по-високи данъци вдигаш промилите-те се решават от общинските съвети. Освен това има места, където данъчните оценки са близки до пазарните цени, а съм виждал(като изключения)-щото за разлика от студиоаа аз съм много активен участник в пазара-и по-високи от пазарната цена(за 4тири стаен в ОК). Това което предлагаш е държавата на практика да регулира пазара, при това не като участник в него. В момента повечето банки ще държат да изповядваш на цена, която е поне колкото кредита, който ти отпускат-така, че твоето изискване в същност е на практика изпълнено. В момента всичко е мъгла, щото крием данъци. Там е заровено прасенцето. Просто трябва по-добър контрол от страна на данъчните-да почнат да се ровят из сметките на всеки купил имот и да го разследват и изведнъж всички ще почнем да плащаме нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Добре би било, данъчната оценка да е добро приближение на пазарната цена/без да се взимат под внимание различията, между съседните имоти/. В момента обаче има голяма разлика. Вариант за доближаване на данъчната оценка до пазарната цена е ако банките се задължат да отпускат ипотечни кредити максимално до 80%/да речем/ от цената на изповяданата сделка и с тази цена да влиза в балансите на банките залога/после през годините залогът да се оценява с разлика не повече от 10% от данъчната оценка/. Общината в края на всяка година ще коригира на база изповядани сделки по някакъв метод данъчните оценки за дадения район. Така банките ще имат интерес данъчната оценка да е максимално близка до пазарната цена. Отделно собствениците също.В момента всичко е мъгла. Всеки лъже всеки. И накрая никой не знае пазарните цени. Колкото и независими оценители да изберете, всеки ще даде различна оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 1
avramcho
преди 9 години
Тичането с оФцете е национален спорт в БГ ;)..............Скъпи имоти............Високодоходни депозити...и Отново ........а празните приказки никога не свършват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
малеее...еленско...там ако знаеш какъв въздух и каква ракия има....ще се преселиш веднага:) Иначе да-по принцип по нашенско се предават рецептите и има хора(не всички), които си пазят своите като държавна тайна. Само, че аз не ставам за тая работа-малък надебелях и станах 100+кг та не ме търси за физически труд:) А и баща ми, мир на праха му, рано си замина, та ако е казал на някой как я правеше, то не е на мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
и само още нещо, че се присетих, ама вчера не ми се пишеше...Според твоя пример за 18 хил. за кв.м. на Графа, излиза, че ако аз ей сега обявя един тристаен панелен в Люлин за 100 000 хил на кв.м. и изкривя статистиката, която ти четеш, пазара се е променил...Като се събудиш днес свирни ми да каза 3-4 обяви по сяйтовете(не се бъзикам), за да оскъпя София:) Както казах(в коментарите под други статии)-няма как *** като теб да разбира от тая работа, щото официалната статистика може да отразява:Вариант 1: цени на които са се изповядали сделките-пълен абсурд, щото масово се изповядва на данъчна оценка; Вариант 2: Офертни цени-което е още по-глупаво именно заради твоя пример на Графа. Единственият начин е да познаваш пазара от вътре и да си участник в него. Те за това си глупав и за това ти казвам, че нищо не разбираш. И да знаеш-противно на твоето възприятие за света това не е пазар на ябълки и круши-даже в учебниците по икономика за земята е отделено специално място(задай си въпроса-що?).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Ееее, ти в друга категория се състезаваш ( "израснал с такава ракия" ;))) Аз май само една пра-баба съм имал (Бог да я прости) от еленско, другата част от гените ми са пръснати из по равнинни райони: македонско, варненско, Одринска Тракия, радомирско, май ... само от най-северозападните части нямам "кръв". Чувал съм, че е имало някакви традиции в рода свързани с лозарство и винарство, явно по-нисък "градус" ми тече из вените ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
аз съм си родом от планината, израстнал(според чекинга е израснал...тия хора немат акъл) с такава ракия и поне 3 поколения преди мен са били майстори на ракията:) аз за сефте се явявам строго градско чедо(не, че никога не съм копал и т.н., ама не разбирам от тия работи, влизал съм само в ролята на изпълнител), та в същност сега консумирам едни дамаджанни запаси от ония времена останали, дето не се слагаше захар:) Баба ми викаше от *** сено, от сеното *** и ето ме мен, в цялата ми прелест, типичната рожба на своето поколение-не обичам да бруля сливи и да ги събирам, само да консумирам крайният продукт:) Иначе още имаме два три декара сливови дръвчета(сини сливи ракиджийки и джанки ракиджийки), ама като си замине вуйчото на майка не знам кой ще ги наглежда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още