IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите преобразяват погребалния бизнес

От видео завещания до разпръскване на праха на покойника в лунната орбита, вижте кои са последните тенденции

15:42 | 31.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител оглежда урни в костница в Сеул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител оглежда урни в костница в Сеул. Снимка: Ройтерс

Смъртта е в основата на голям бизнес. Във Великобритания например всяка година умират по повече от 500 000 души, благодарение на което погребалната индустрия генерира 2 млрд. паунда приходи, сочи проучване на анализаторската къща Ibis World. На Острова в този сегмент работят 1500 фирми, които дават работа на 20 105 души.

Нещо повече, приходите в сектора се очаква да набъбнат с 4.7% до края на годината. Ето защо не е учудващо, че при такава сериозна конкуренция, цените за кремация бавно растат. Междувременно технологични компании от всякакъв вид се опитват да откраднат парче от тортата, измисляйки нови начини за привличане на клиенти.

Видео завещания

Last Will е приложение за iOS мобилната операционна система на Apple, което позволява на всеки да запише завещание до близките си под формата на видео обръщение, което може да бъде видяно след смъртта му.

Услугата изисква от вас да запишете видео клип, след което да го качите в интернет. Софтуерът прикачва към видеото персонален QR код, който давате на доверен човек, който най-вероятно ще ви надживее. След смъртта ви, доверителят влиза в приложението чрез съответния QR код и получава електронно писмо, съдържащо видео завещанието. След това линкът се изпраща автоматично до списък с предварително избрани от вас имейл адреси.

От компанията, създала апликацията, осъзнават, че “в повечето страни видео завещанията не могат да заместят написаното слово”, но срещу допълнителна такса предлагат да легализират казаното от вас, с което то вече ще има юридическа стойност. Процесът е описан като “лесен”.

“Смъртта очевидно е неприятна, но неизбежна част от живота и е много по-лесно да предадете последните си желания чрез видео, отколкото по традиционния начин, който изисква присъствието на адвокат и свидетели,” коментира Волфгант Габлер, главен изпълнителен директор и основател на Your Last Will, пред BBC.

Според Габлер технологията ще продължи да вдъхновява погребалната индустрия в Обединеното кралство и останалата част на света.

“В близко бъдеще ще се появят много нови бизнес модели, обединени от тази идея. Вече се срещнах с други стартъп компании, които работят по нови аспекти на живота и смъртта,” казва той.

“Целта ни е да улесним хората, на които им се налага да се справят с този важен етап от живота си.”

Пътуване към звездите

Някои компании са по-изобретателни в идеите си. Celestis например е американска фирма, която използва ракети, за да разпръсква праха на покойниците в космоса. Първият такъв полет бе проведен през 1997 г. С него към звездите отпътуваха останките на Джийн Родънбери (създател на телевизионната поредица Стар Трек) и на защитника на халюциногенните вещества - Тимъти Лиъри.

Оттогава компанията предлага много нови възможности. Разпръскване на праха в орбита около Земята струва 4995 долара, но може да поръчате и разпръскване в лунната орбита, което струва 12 500 долара.

Идеята е през 2016 г. Celestis да изстреля космически апарат с името Voyager, който да достигне дълбокия космос, пренасяйки на борда си друга част от праха на Родънбери, този на жена му, починала през 2008 г., както и на Джеймс Дуън, който изигра ролята на Скоти в Стар Трек.

“Традиционалистите”, които изберат праха на покойните им близки да бъде разпръснат в земната стратосфера, могат да наблюдават процедурата в реално време чрез живи сателитни излъчвания в сайта на Celestis.

Като част от пакета компанията предлага DVD дискове от разпръскването на праха в небето.

“Не смятаме, че нашите услуги са просто поредната скъпа новост, тъй като цените им започват от 1000 долара, а средната цена на погребение в САЩ достига 8000 долара,” казва основателят на Celestis – Чарлс Чейфър за BBC.

“Вместо това ние предлагаме завладяващ начин да почетем паметта на човек, който е пожелал да полети към звездите по време на последния си път”.

Погребение с биткойни

Технологията може да се използва и по по-семпли начини, като например да платите за погребение, използвайки дигиталната криптовалута – биткойн. Един от потребителите на технологичното издание Reddit описва как през миналата година е платил за погребението на баба си, използвайки биткойни.

Кадхим Шубер, който пише за новинарския сайт за биткойни – CoinDesk – не е учуден, че някой е успял да плати за погребение чрез иновативната валута, която вече се използва за заплащането на медицински услуги в различни части на света, включително в Лондон.

“Най-общо казано запалените хора искат да използват биткойни винаги, когато имат възможност. В Калифорния вече има лекари, които приемат биткойни," уверява Шубер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още