IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 август

07:55 | 12.08.14 г.
Преглед на печата за 12 август

Текстилната компания "Аглика" открива своя фабрика в САЩ

В. Капитал Daily

Българската текстилна компания "Аглика" отваря своя фабрика в САЩ - в град Ларго, Флорида, съобщи за "Капитал дейли" маркетинг директорът Елица Петкова. Инвестицията от 10 млн. долара е за производство на дигитално напечатани текстилни изделия. Технологията за брандиране върху хавлиен плат е създадена от инженерите на "Аглика" и е патентована. От две години тя е внедрена в производство.

Американската Aglika LLC ще заработи на 1 септември. Работата й ще се ръководи от България, в момента в САЩ са командировани двама инженери. Фабриката в САЩ ще е с производителност 60 тона на месец – кърпи, одеяла, халати, шалове, столове тип шезлонг, тениски, суитшърти, възглавници. "Оставаме единственият в света производител на дигитално напечатани хавлиени кърпи с резолюция на фотографска снимка", уточни Петкова.

Няма пари през 2014 г. за ремонти на "Тракия"

В. Стандарт

Най-разбитите отсечки от магистрала "Тракия" няма да бъдат ремонтирани и през тази година. Причината е в липсата на достатъчно пари, обясни пътният шеф инж. Лазар Лазаров, който заемаше поста до миналата година и беше възстановен на поста от вицепремиера Екатерина Захариева.

В момента се прави анализ на всички сключени договори, които трябваше да се финансират с пари от хазната или държавни заеми. Обществените поръчки са за близо 700 млн. лв., а отпуснатите пари са значително по-малко, обясни пътният шеф. Затова и агенцията ще предпочете да разплати тези договори, които са забавени през годината или пък приключват през следващите месеци, вместо да стартира нови необезпечени дейности.

100 млн. лв. за ремонт на около 50-те километра на "Тракия" в региона на Пазарджик и на Пловдив са твърде много, обясни Лазаров. 2 млн. лв. на километър за кърпене при тази финансова ситуация е немислимо, каза новият пътен шеф.

Скъсани стени на два язовира са причината за наводнението в Мизия

В. Сега

Скъсани стени на два язовира в област Враца са сред основните причини, довели до потопа в Мизия. Новината съобщиха и от общинската администрация в бедстващия град, а заключението е на неин екип от експерти, предаде bTV. Язовир „Стубел" се намира в община Борован. Днес не изглежда опасен, но преди 9 дни водата в него е била толкова много, че е скъсала стената и е изкопала огромен кратер. Общината няма информация за това от кого се стопанисва този язовир. След едноседмична обиколка на експертния екип обаче се оказва, че той не е единственият с нарушено укрепително съоръжение.

Джипитата ще дават консултации и в социалните мрежи

В. Сега

Личните лекари ще дават онлайн консултации на пациентите си, предвижда проектът на стандарт по обща медицина. Дистанционните здравни услуги се осигуряват при необходимост, предвижда още документът, който е публикуван за обществено обсъждане. Консултациите по интернет вече са световна практика, все пак говорим за телемедицина, посочи пред "Сега" доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според него проектът е подготвен от представители на организацията. Нормално е няколко болни с еднакво заболяване да имат група в социалните мрежи и да получават от лекаря си информация за своето заболяване или да обсъждат даден проблем, обясни доц. Киров. Възможно е онлайн консултациите да се правят и чрез имейл или по скайп. Освен по интернет джипито може да консултира пациентите си и по телефона. Подобна възможност има от 6-7 години, припомни шефът на организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още