IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стаменова: Отчита се по-голяма активност на пазара на имоти

Браншът трябва да се обедини около идеята за създаване на надеждна среда за работещ и сигурен пазар на имоти, според управителя на Бокар Недвижими имоти

08:12 | 19.08.14 г. 9
<p>
	Мариана Стаменова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мариана Стаменова. Снимка: Личен архив

Мариана Стаменова (CIPS) е управител на агенцията за недвижими имоти “Бокар Недвижими имоти”, с над 20-годишен опит в сектора и член на Националното сдружение Недвижими имоти, на Асоциацията на бизнес оценителите и на International Real Estate Federation.

С Мариана Стаменова разговаряме за актуалните тенденции на пазара на имоти и проблемите на бранша, които така и не намериха решение, тъй като законът за дейността на брокерите не успя да привлече вниманието на политиците.

- Г-жо Стаменова, нека започнем първо с актуалната картина на пазара на имоти, особено на фона на политическите събития и усещането за несигурност като цяло.

- Както знаем, този пазар е подвластен на икономическата обстановка. Напоследък политическата ситуация в страната ни е нестабилна и това има своите последствия за икономиката, за бизнеса, за обикновените граждани, които веднага усещат безпокойство и несигурност. Това е напълно естествено. Особеното обаче на пазара на недвижими имоти е, че той има и своята относителна независимост. Каквато и криза да се преодолява, винаги има хора, които имат нужда да  продават, купуват, наемат или отдават имоти.

От началото на годината имахме плавно развитие на пазара с тенденция за стабилизиране на цените. Отчита се по-голяма активност в сравнение с миналата година. Започнаха да се случват сделки и при високи ценови нива. Вече има добре реализирани млади хора, около 35-45 годишни, получаващи добро заплащане, които разполагат със средства, не се притесняват от кредити и търсят по-големи и луксозни имоти.

След известното напрежение в банковия сектор покрай КТБ отчитаме засилен интерес към покупки на имоти. Факт е, че август месец, който традиционно е по-спокоен, сега е наситен със сделки. Търсенето се увеличи. Може би българинът, който е много здравомислещ и свързан с дома, търси сигурност за спестяванията си в покупка на недвижимото имущество. Не съм сигурна дали това ще е трайна тенденция, или е само отзвук на случилото се.

- Какви са имотите, които клиентите най-вече търсят?

Най-активно е търсенето в жилищния сектор. Все още съществуват голям брой хора, които купуват дом за себе си. Много по-малък е делът на тези, които купуват жилищен имот за инвестиция.

Има сериозен интерес от по-младите купувачи към новото строителство, което в момента не достига като предлагане. Оттук се появи и една поизчезнала практика – закупуване на имоти „на зелено“. Това означава, че се повишава доверието в строителния бранш. В същото време клиентите са значително по-взискателни към качеството на изпълнението.

Пазарът на ваканционни имоти по Черноморието бих казала, че трудно задържа достигнатите нива и не е в изгодна позиция в момента. Голяма част от нашите чуждестранни купувачи са силно разколебани от общата ситуация в страната.

Що се отнася до наемните нива, в жилищния сектор те са изключително ниски. Някои от наемателите, които имат ограничен бюджет, се примиряват с по-стари, почти нереновирани апартаменти. В същото време има немалко клиенти с добри доходи, които са взискателни при избора си и търсят стойностни  и луксозни жилища. Част от новото строителство, което беше закупено преди кризата, сега намира своята реализация като имоти, отдавани под наем.

Отбелязва се увеличение в търсенето под наем на големи квадратури офиси клас А от чуждестранни компании с изнесена дейност в България. На места, в някои офис центрове, се отчита дори ръст на наемните нива, което отдавна не се е случвало.

Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
http://***.oecdbetterlifeindex.org/topics/income/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
"Руският пазар е сред най-големите в света"на кво? водка ?колко руснаци имат кредитни карти, смартфони, две коли, и т. н. - извън двата големи града? а средния разполагаем доход колко им е?? като на Полша , или по зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 9 години
Те брокерите не са гладни, а просто са леко горделиви и като говорят за десетки хиляди евра сякаш са милиардери. Ей така за нищо ги нямат 10 - 20 бона отгоре за нещо по-добро. Добрите брокери предполагам изкарват добри пари пред вид комисионните. Има фирми искат по 1000Е даже за боксониера от под 20 000Е. А относно Брюксел - Руският пазар е сред най-големите в света , трудно ще се лишат от него. Важи и за туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 9 години
В същност въпросът е може би в това да не се получи срив от проблема с Русия. Има си градове , където ръста не е от месец - два, а от година. Каквито и каши да забърка Орешарски като цяло даде малко оптимизъм и отпусна примката. Стар и енергийно неефективен жилищен фонд, окаяни панелки, кирпичени сгради, от друга страна подобрение откъм кредитирането. Предпоставки за строителство има. Няма обаче доходи и няма чужди инвеститори.. Няма нормални данъци да излязат на пазара ненужните и неизползвани имоти. Гладен брокер може да е слабия брокер - важи за всяка професия. Дефлацията е бич за бюджета и икономиката. Трябва да и се сложи край. Има движение от селата към града, има продажба на земя за жилища и пари от работещи в чужбина. Може би това спасява нещата, а не само руснаците. То се вижда и от неспециалист, че без жилищно строителство икономиката отказва да расте - няма от какво. Нищо не произвеждаме и сме изостанали технологично. Освен за строителство за какво ли ни бива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
и аз не съм оптимист за пазара на жилищни имоти, като цяло. Обаче да им викаш гладни брокери, пък те вече 6та година да са си гладни. Замисляш ли се, че вероятно тая жена на снимката вади колкото теб и цялото ти семейство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Най-обичам бълнуването на гладните брокери, на които само сделчици им се привиждат. В следващите месеци когато Брюксел затегне визовия контрол за руснаци и тогава ще видим кон боб яде ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
stefi
преди 9 години
"Когато всички мислят Еднакво - реално Никой не мисли достатъчно"това е мисъл на Уолтър Липман и обяснява настоящата ситуация в прав текст !Имотни балони , Депозитни балони............въпр. е какво Следва ??Следва "Пак от Същото"....Доверчивец е оня , който чака да му кажат какво да прави по телевизора..ТВ предавания "са ни скъпи" , както и "Клиентите са ни скъпи"..или БЯХА скъпи !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
айде пак се почва с купуването на имоти, че докато са евтини инак ше станат 2К еврака квадратурата и ше стане като в Манхатън. Не им ли писна само тва се пита в задачата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
След известното напрежение в банковия сектор покрай КТБ отчитаме засилен интерес към покупки на имоти. Факт е, че август месец, който традиционно е по-спокоен, сега е наситен със сделки. Търсенето се увеличи. =================Инвестор дано сте взели по сериозна сума за тази ПР статия защото само 2-3 реда са по темата с увеличението на НИ! А то както се чете е чиста проба спекула - имало увеличение, може би а у - без реални цифри е поредната ПР статия на брокерчета за последните 5 години ..... Абе чудно ми е как ИП се оправят без проблем да реват, а *** НИ брокерчета реват ли реват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още