IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джулиан Асанж се готви да се предаде на британската полиция?

Здравословното състояние на създателя на WikiLeaks се е влошило, разкрива Sky News

11:52 | 18.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джулиан Асанж. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Джулиан Асанж. Снимка: архив Ройтерс

Създателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж обмисля да напусне еквадорското посолство, в което живее, и да се предаде на полицията, предава Sky News.

След като прекара две години затворен в сградата, намираща се в центъра на Лондон, австралиецът ще даде пресконференция по-късно днес, на която се очаква да обяви следващия си ход.

Твърди се, че основателят на WikiLeaks се нуждае от болнично лечение, свързано с неговите сърдечни и белодробни проблеми. Но при непрестанното му наблюдение, откакто поиска политическо убежище от Еквадор през юни 2012 г., и наличието на полицаи, които патрулират около посолството денонощно, той ще бъде арестуван в мига, в който напусне сградата.

"Господин Асанж даде интервю за вестник вчера, в което звучеше много отчаян“, разкрива кореспондентът на Sky News Мартин Брънт. По думите му от интервюто става ясно, че Асанж има сериозни здравословни проблеми.

"Той твърди, че има сърдечни, белодробни проблеми, лошо зрение и високо кръвно налягане, а всичко това е резултат от двете години в посолството на Еквадор“, допълва журналистът.

Брънт твърди, че Асанж първоначално очаквал, че в рамките на няколко месеца ще бъде намерено дипломатическо решение на неговите проблеми.

43-годишният мъж е разследван от американските власти от 2010 г., когато сайтът WikiLeaks публикува секретни военни и дипломатически документи.

Той получи политическо убежище през 2012 г. Освен това в Швеция е издадена заповед за ареста му по обвинения за сексуално нападение над две жени. Асанж обаче отрича обвиненията.

Създателят на WikiLeaks твърди, че не иска да иде в Швеция, защото се страхува, че ще бъда екстрадиран в САЩ, където ще бъде разпитван. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ето че чеовк който е с правилното виждане за нешата в щатите е подложен на гонения. Не че ако беше арабин и покажеше как се правят бомби и се пращат по деца на други деца, мюсълманите щяха да го толерират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още