IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помагат или пречат компютърните игри в офиса

Според ново проучване виртуалният футболен мениджър Fantasy Football коства на бизнеса в Щатите 13.2 млрд. долара на сезон, но повдига морала на служителите

10:34 | 14.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител работи на компютър на фона на портрет на Стив Джобс, Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Служител работи на компютър на фона на портрет на Стив Джобс, Снимка: Ройтерс

След края на Световното първенство по футбол в Бразилия стана ясно, че турнирът е оказал негативно влияние върху продуктивността на служителите в офисите на американски компании, пише Fortune. Наскоро проведено проучване обаче показва, че една компютърна игра, развивана от Американската футболна лига NFL, е не по-малко опасна. Според данните виртуалнияj футболен мениджър, наречен Fantasy Football, е коствал на бизнеса 13.4 млрд. долара на сезон.

Fantasy Football използва истинска статистика от реалните играчи в NFL, за да създаде система от точки, които позволяват на феновете да се изправят един срещу друг в ролята на мениджъри на виртуален футболен отбор. Посветените на темата анализатори от Challenger, Gray & Christmas дори са успели да пресметнат колко време отнема изграждането и развиването на футболен отбор във виртуална среда.

Според тях хората, които играят Fantasy Football средно по два часа седмично на работното си място в Щатите, са около 18.3 милиона. Умножено по средната заплата на час според Бюрото по статистиката на труда в САЩ от 24.45 долара, се получават загуби в размер на 895 млн. долара седмично.

Според информацията на Fortune анализаторите са избрали да използват за сметките си период на игра от 2 часа, тъй като нямат данни за това колко точно време служителите прекарват с Fantasy Football. От Асоциацията на търговците с виртуални спортове смятат, че потребителите играят такъв тип игри по 8 часа всяка седмица. Според тях 3 от тях играчите посвещават именно на футбола, независимо дали това се случва вкъщи или в офиса по време на работа.

Продължавайки със сметките, експертите изчисляват, че за стандартен 15-седмичен спортен сезон, бизнесът в Щатите губи общо 13.4 млрд. долара. По-просто казано, продуктивността в американските офиси намалява драматично.

Говорител на компанията Challenger, Gray & Christmas, която е автор на проучването, разкрива, че екипът не се е старал да постигне строго научни резултати, а по-скоро да получи повече информация за случващото се. Изследването има за цел да “покаже влиянието на Fantasy Football, както и растящата му популярност в САЩ.”

Изпълнителният директор на Challenger, Gray & Christmas – Джон Челинджър, споделя, че не иска да изглежда така сякаш играта разваля спорта. “Не се опитваме да демонизираме електронните футболни мениджъри. Важно е да разберем обаче, че в офисите има повече дразнители, които разсейват служителите, отколкото сме очаквали,” коментира Челинджър в официално изказване.

Според него цифрите са незначителни, съотнесени към икономиката и брутния вътрешен продукт на САЩ. “13.4 млрд. долара представляват по-малко от 1% от сумираните заплати, изплатени на работниците в частния сектор за същия 15-седмичен период. Те се равняват на 1.5 трилиона долара” казва Челинджър.

От проучването става ясно още, че виртуалният футболен мениджър по-скоро помага, отколкото пречи на бизнеса. “Компаниите, които не само позволяват на служителите си да играят, а ги поощряват, организирайки служебни турнири, по-вероятно биха изпитали рязко повишение на морала в колектива си, което би довело до по-добра продуктивност, както и до задържане на служителите,” казва Челинджър.

Независимо дали информацията на Challenger, Gray & Christmas е коректна, или не, едно е сигурно, пише Fortune – Fantasy Football не се отнася единствено до футбола. Виртуалният мениджър оказва влияние и върху икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още