IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 500 полицаи ще охраняват изборите

Национален щаб с представители от прокуратурата, МВР, ДАНС и Обществен съвет ще работят за провеждане на изборите в нормална обстановка

21:56 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
11 500 полицаи ще охраняват изборите

Oколо 11 500 полицаи ще са заети с охраната на изборите. В това уверява министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Йордан Бакалов след националното съвещание на ведомството, посветено на вота, пише Dnes.bg.

Национален щаб с представители от прокуратурата, МВР, ДАНС и Обществен съвет ще работят за провеждане на изборите в нормална обстановка.

Бакалов посочи, че са направени справки за хората, за които има сведения, че се занимават с купуване и продаване на гласове от 2009 г. насам. Служебният премиер Георги Близнашки разкри, че вече е разбита първата група за търговия с гласове.

„По места ще се следи дали тези лица продължават да извършват такава дейност“, каза вътрешният министър.

Главният секретар Светлозар Лазаров отбеляза, че със създаването на Националния щаб ще се изгради добре функциониращият модел за подаване на информация, предава БТА.

Министър Бакалов е възложил на своя заместник Филип Гунев да осъществи изграждането на Обществен съвет, в който ще участват „публично известни хора, с добър статус и позиции в обществото, които са се занимавали с избори и имат наблюдения върху купуването на гласове".

Функциите на този съвет ще бъдат спомагателни. Те ще посочват секциите, в които е възможно да става купуване на гласове. Засилване на контрола по границата във връзка с бежанците е друга тема от днешното заседание на вътрешното ведомство.

Министър Бакалов посочи, че е възложил задача да се разработи проект за цялостно съоръжение по границата с интегрирано видеонаблюдение. Целта е да се освободят служители от ангажимента за охрана на границата.

Главният секретар Лазаров коментира, че командироването на служителите на МВР по границата струва на месец 2 млн. лв. По думите му в момента в Турция има над 1 млн. потенциални нелегални емигранти, за които естественият маршрут минава през България.

Министър Бакалов представи своите заместници - Андрей Янкулов, Филип Гунев и Кирил Хаджихристев. Той припомни в отговор на въпрос, че според сега действащия закон той не може да сменя местните ръководства на МВР без съгласието на главния секретар.

Вчера представители на Реформаторския блок заявиха, че ще предоставят списък с имена на шефове по места, които са назначени в последния момент от предишното правителство „с цел да работят за определена политическа сила на изборите".

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още