IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 август

07:55 | 20.08.14 г.
Преглед на печата за 20 август

Взехме 2 млрд. бързи кредити
В. Стандарт

Над 2 млрд. лв. са раздадени от фирмите за бързо кредитиране към края на юни 2014 г., сочи статистиката на БНБ. Това е 2,6% от брутния вътрешен продукт на България. Спрямо същия период на миналата година експресните заеми са нараснали с над 30 млн. лв. От началото на т. г. ръстът им се е увеличил още, като в сравнение с края на март 2014 г. те са в повече с 40,5 млн. Според анализатори този ръст е заради подготвяните рестрикции от Народното събрание в закона за тези заеми. Това предполага, че хората са побързали да изтеглят пари от дружествата за бързо кредитиране, преди да влязат в сила поправките в закона, защото се предполагаше, че те ще затегнат кредитирането.

Касата готви нови лимити за болниците
В. Стандарт

Здравната каса готви по-щедри бюджети за болниците през септември в сравнение с август, заявиха от фонда. През този месец лимитите на клиниките бяха с 20% надолу в сравнение с миналия. От касата се оправдаха с това, че актуализацията на бюджета им с 225 млн. лв. не е била сигурна до последно. Повечето пари обаче депутатите гласуваха на 4 август, а Надзорният съвет на фонда е орязал с 20% парите на болниците на 6 август. Заради това директорите на клиниките смятат, че от касата искат да дадат пари от актуализацията за лекарства вместо за болници.

Българските неправителствени организации са най-зле в ЕС
В. Сега

Гражданските организации в България са на предпоследно място в Европейския съюз, като зад тях са само словенските. Лидери са Естония, Полша и Чехия. Това стана ясно от представения вчера Индекс за устойчивост на неправителствените организации (НПО), който измерва правната среда, организационния капацитет, финансовото състояние, степента на предоставяне на услуги и престижа на НПО в обществото. Индексът се прави всяка година по инициатива на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Австрийските пощи увеличиха дела си в "МиБМ" до 76%
В. Капитал Daily

Австрийската Osterreichische Post увеличи дела си в българската компания "МиБМ Експрес" и вече притежава 76% от дяловете. Акцентът в дейността на българската компания, лидер при хибридната поща, т.е. в отпечатването и разнасянето на сметките за комунални услуги, през тази и следващата година ще бъде поставен върху куриерската дейност. Това съобщи управителят на "МиБМ Експрес" Павел Петров, който продължава да контролира миноритарния пакет. Засилването на куриерската дейност е част от международната стратегия на австрийската компания, като опит да се компенсират естествените спадове при традиционните пощенски пратки.

Пристанище Варна с 5,4 млн. тона товар за 7 месеца
В. Новинар

5,4 млн. тона товар са преминали през пристанище Варна за седем месеца. Това представлява 60% от заложеното в бизнес плана на дружеството. Въпреки че количеството товар е с едва 2 на сто по-ниско от същия период на 2013 г., от пристанището очакват да не могат да покрият отбелязания миналата година рекорд от 11 млн. тона товар.

Над 100 съдилища са на червено
В. Новинар

Изключително стремглаво продължава да расте бройката на съдилищата, които са пред затваряне, но все още няма затворени. Това каза Маргарита Радкова, директор на дирекция "Финанси и бюджет" на ВСС. Тя припомни, че за първото полугодие неразплатените задължения са 8 млн. лв. Радкова изрази опасенията си, че недостигът в бюджета се очертава към края на годината да достигне около 19 млн. лв. „За този месец успяхме да разплатим около 180 000 лв. за покриване на сметките, но за другия не знам дали ще може да успеем”, обясни Маргарита Радкова. Средствата са за покриване на сметките за ток, вода, телефони, СОТ и интернет. "Но това са вече последните ни възможности", каза Радкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още