IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Борсата може да компенсира спада от юни в навечерието на изборите

Тогава може да видим засилен интерес към акциите заради евентуалната перспектива за стабилизация, смята анализаторът

18:05 | 21.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цв. Цачев: Борсата може да компенсира спада от юни в навечерието на изборите

Индексите на БФБ се понижиха в днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,7%) до 542,76 пункта, BG40 (-0,5%) до 106,75 пункта, BGTR30 (-0,6%) до 412,75 пункта и BGREIT (-1,3%) до 96,31 пункта.

„Почти всички компоненти на SOFIX (с изключение на Софарма и Зърнени Храни България) днес бяха надолу. Като цяло обаче компаниите в индекса от известно време си стоят в рейндж. Голяма част от борсовите сделки са малки, в рамките на спреда, като днес изключение бяха пакетните сделки при ФЕЕИ АДСИЦ, Еврохолд, Синтетика и Неохим. Причината за вялата търговия не е толкова летният сезон, колкото политическата несигурност преди изборите през октомври. Не смятам обаче, че на пазара сега има някакъв сериозен страх, просто няма основателна причина за ентусиазъм. Неяснотата дали ще се формира мнозинство след изборите не е причина за притеснения у инвеститорите", заяви за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"Консолидираните отчети в края на този месец няма да раздвижат търговията. Вялата търговия може да продължи и през септември. С наближаването на изборите обаче може да видим засилен интерес към акциите заради евентуалната перспектива за стабилизация след тях. Дори да има ръст, той ще е краткосрочен, колкото да компенсира спада от началото на юни, като SOFIX едва ли ще прехвърли с много границата от 580 пункта. За по-сериозен растеж се изисква фундаментална подкрепа – както на ниво икономика, така и на корпоративно ниво. За пазарен ръст биха допринесли още успокояване на кризата в Украйна и икономическо възстановяване в Европа“, коментира анализаторът.

Търговията с акции на борсата възлезе на 2,892 млн. лв., благодарение основно на пакетни сделки при ФЕЕИ АДСИЦ (+17%) – 2,026 млн., Еврохолд (-4,6%) – 352 хил., Синтетика (0%) – 200 хил. и Неохим (-1,2%) – 197 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 38 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 12/16, а при 10 позиции нямаше промяна.

Акциите на Албена отстъпиха с 0,1% до 55,95 лв. На приватизационен сегмент се продадоха последните 36 акции на дружеството, собственост на Община Балчик при средна цена от 54,32 лв. за брой.

В понеделник книжата на Албена поскъпнаха с 13% до 58 лв. за брой, след като 99% от акциите на Община Балчик в Албена АД бяха изкупени в първия ден от аукциона за 7,1% от капитала на дружеството при средна цена от 52,03 лв. за акция. Във вторник и сряда на пода на БФБ акциите на Албена отстъпиха съответно с 1,7% и 1,8%. На приватизационен сегмент във вторник средната цена бе 54,39 лв., а в сряда - 52,52 лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
fortiss
преди 9 години
ТОВА, ЧЕ БОРСАТА Е НАГОРЕ НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ МИ Е ДОБРЕ ИЛИ ОБРАТНОТО, ДА НЕ СИ ДЪРДОРЯТ САМО, ЗА ДА СЕ НАМИРАТ НА РАБОТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още