IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстове за индексите на БФБ в петъчната сесия

Пазарните участници са с оптимистична нагласа в очакване на релевантни новини, констатира Стефан Силянов от Селект Асет Мениджмънт

18:30 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстове за индексите на БФБ в петъчната сесия

Индексите на БФБ приключиха с ръстове печтъната сесия, като водещият SOFIX нарасна с 2% до 553,79 пункта при оборот от 149 хил. лв. За седмицата ръстът е 2,4%, а от началото на годината – 12,7%.

БНБ днес обяви, че очаква предложенията на акционерите в КТБ до края на август, като единствено Оманският фонд е проявил интерес, но обвързва разговорите с „наличието на яснота по отношение на състоянието на банката и значителна ликвидна подкрепа от страна на БНБ, което е невъзможно, съгласно действащото законодателство“.

Централната банка посочва, че на КТБ не е предоставена държавна помощ съгласно разрешението на Европейската комисия от края на юни, тъй като нито към тогавашния момент, нито към настоящия, може да се каже категорично дали КТБ е платежоспособна или е имала единствено ликвидни проблеми.

Работата по проверка на активите на КТБ към момента продължава, като крайният срок за окончателната оценка на качеството им е 20 октомври. Преди да бъде направена ясна оценка по този въпрос, „няма да бъде възможно взимането на никакви законово обосновани и обвързващи решения за бъдещето на банковата група КТБ“, категорични са от банката.

Ценово претегленият BG40 се повиши с 1,5% за седмицата (+1,3% днес) до 108,13 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 2% (+1,1% днес) до 417,24 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,6% (+0,3% днес) до 96,57 пункта.

„Индексите на БФБ регистрираха повишения през седмицата. В днешната сесия се наблюдаваше умерен за месец август обем на сключените на регулиран пазар сделки. Освен покачване на цените, печелившите емисии имаха и числен превес над губещите. Като цяло пазарът запазва нивата си през последния месец. Липсата на ясна посока се дължи предимно на отсъствието на свързани събития, предпазливост сред инвеститорите, въпросителните относно политическата и икономическата обстановка в страната, както и типичните за сезона ниски обеми предвид по-слабия интерес. Въпреки това пазарните участници са с оптимистична нагласа и в очакване на релевантни новини и добри корпоративни резултати. Пореден показател е успешната борсова приватизацията (на дела на Община Балчик в Албена АД - бел. ред.) в началото на седмицата“, коментира за Investor.bg Стефан Силянов*, експерт Управление на риска в УД Селект Асет Мениджмънт ЕАД.

Търговията с акции на регулиран пазар възлезе на 602 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Биовет (+2,2%) – 268 хил., следвано от Химимпорт (+2,3%) – 58 хил., Риъл Булленд (0%) – 35 хил., Агрия Груп (+4,1%) – 35 хил. и Трейс Груп (+2,6%) – 29 хил.

Следобед Трейс съобщи, че е сключило договор за придобиване на пътно-строително предприятие ПЗП – Ниш, Сърбия за сумата от 588,5 млн. динара, или 9,821 млн. лв.

Днес на БФБ се сключиха сделки с 43 емисии акции, като съотношениетопечеливши/губещи бе 29/8, а при 6 позиции нямаше промяна.

От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЦКБ (+6,8%) и Ломско пиво (+4,1%), а с най-силен спад са книжата на Проучване и добив на нефт и газ (-8,7%).

Акциите на Евроинс поскъпнаха с 11% до 1,28 лв. за брой. Дружеството съобщи, че Общото му събрание, проведено на 19  август, е приело предложението да бъде овластен Управителният съвет да определи емисионната цена на акциите от предстоящото увеличение на капитала в диапазона 1,50-2 лв. за брой.

Акциите на Енемона отстъпиха с 0,1%, а сделки с книжата на ФЕЕИ АДСИЦ нямаше. След края на вчерашната сесия Енемона съобщи, че е сключилo договор за покупко-продажба на 25,66%, или 1,143 млн. акции, от ФЕЕИ АДСИЦ. Вчера на пода на БФБ-София се сключи сделка за такъв брой акции при цена от 1,75 лв. за ценна книга, или за общо 2 000 250 лв.

Книжата на Индустриален Капитал Холдинг прибавиха 0,1% до 3,06 лв. за брой. Холдингът отчете повишение на приходите от продажби за полугодието от 1,7% на годишна база до 89,424 млн. лв. и понижение на нетната печалба от 1,1% до 1,961 млн. лв.

Липсваше търговия с книжата на Химснаб. Дружеството оповести 2,5 пъти увеличение на продажбите за първите шест месеца на годишна база до 3,091 млн. лв. 
(главно заради ръста при услугите от 3,3 пъти до 1,926 млн. лв.), а печалбата скача до 328 хил. лв. от 41 хил. лв. преди година.

С най-голям оборот за седмицата са ФЕЕИ АДСИЦ (2 млн.) и ПИБ (0,9 млн.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BGBX40, с двуцифрен ръст за седмицата са Булгртабак (+13%), Елхим Искра (+11) и Евроинс (+11%), а с най-голям спад са Проучване и добив на нефт и газ (-9,1%), Петрол (-5,4%) и Топливо (-3,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още