IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите в Минск: "Колосален пробив" не се очаква

Путин и Порошенко си стиснаха ръцете и продължиха с обвиненията

19:10 | 26.08.14 г.
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Украйна Петро Порошенко си стиснаха ръцете в началото на срещата в Минск под погледа на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Ащън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Украйна Петро Порошенко си стиснаха ръцете в началото на срещата в Минск под погледа на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Ащън. Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди украинския си колега Петро Порошенко да не ескалира офанзивата срещу проруските бунтовници в Източна Украйна и отново заплаши с икономическо отмъщение заради търговското споразумение между Киев и Брюксел, предаде Ройтерс.

Путин е в столицата на Беларус Минск, където започна срещата между него, Порошенко и представители на Европейския съюз (ЕС) заради ситуацията в Украйна.

Същевременно президентът на Украйна Петро Порошенко поиска да бъдат прекратени доставките на оръжие от Русия до бойците в Източна Украйна. Двамата си стиснаха ръцете в началото на преговорите само часове, след като Киев обяви, че са заловени руски войници по време на "специална мисия" на украинска територия. От Москва твърдят, че военнослужещите са пресекли границата погрешка.

“Убедени сме, че украинската криза не може да бъде решена чрез по-нататъшна ескалация на военния сценарий без да се вземат предвид жизнените интереси на югоизточните райони на страната и без мирен диалог с техни представители”, коментира Путин.

Той заяви, че руската икономика може да загуби около 100 млрд. рубли (2,8 млрд. долара), ако европейските стоки достигнат своите пазари през Украйна, след като Киев подписа през юни търговско споразумение с ЕС. Той посочи, че Москва ще отвърне на удара с нови мерки, ако това се случи.

Порошенко на свой ред защити мирния си план за Донбас и обвини бунтовниците, че са пренебрегнали поканата му да свалят оръжието и да напуснат по безопасен коридор. “Основното условие за стабилизиране на положението в Донбас е създаването на ефективен контрол върху руско-украинската граница. Това е от жизненоважно значение, за да спрат доставките на оръжия за бойците”, посочи украинският президент.

По данни на ООН от април насам над 2 хил. души са загинали в Украйна. И Киев, и Москва нееднократно призовават за прекратяване на огъня, но ако това стане едностранно от страна на Украйна, има вероятност да се даде възможност за прегрупиране на проруските бойци. Порошенко освен това трудно би намерил подкрепа, още повече, че правителствените сили вече имат надмощие.

Заради ситуацията президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира, че най-вероятно няма да се стигне до “колосален пробив” на срещата в Минск днес. Рискът от война между Русия и Украйна обаче предизвиква тревоги във Вашингтон и съюзниците от НАТО на фона на санкциите, които притискат руската икономика и забавят възстановяването на Европа от кризата.

Вижте и коментар на Нейра Чехич от Bloomberg за ситуацията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още