IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 август

08:07 | 27.08.14 г.
Преглед на печата за 27 август

"Водстрой 98" и "Понс" ще строят "Арена Бургас" за 38 млн. лв.

В. Капитал Daily

Свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" и "Понсстройинженеринг" - които държат по 47% от обединението "Дворана", ще строят новата спортна зала "Арена Бургас". Те спечелиха обществената поръчка на общината, която ще бъде платена със средства от бюджетната програма на кабинета "Орешарски" за 500 млн. лв. Начинанието е единственото избрано за финансиране от общо пет проекта, с които Бургас кандидатства.

Загубилите на последния етап от процедурата участници - обединението "Ахело Бургас 2014" и консорциумът "Кордеел - АТМ Арена Бургас", обжалваха избора в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отказа да образува производство в средата на август. От "Кордеел" заявиха за "Капитал Daily", че няма да продължат с обжалване на решението на КЗК пред Върховния административен съд и ще насочат усилията си към други проекти. Обединението "Ахело Бургас 2014" също няма да обжалва в съда, каза представител на една от фирмите в него.

Българският износ на рибни продукти в Китай вече е възможен

В. Капитал Daily

След две години на преговори на административно ниво и процедури по подбор на фирми българският риболовен бранш се доближава до стъпването на почти непознатия за него китайски пазар. През миналия месец 12 фирми от сектора са получили одобрение от китайската администрация за сертификация и акредитация да осъществяват продажби в страната. Допитване на "Капитал Daily" сред избраните показва, че някои от тях са в процес на преговори с партньори, а други все още правят проучвания. Реално от сектора очакват първите по-големи доставки да се реализират в началото на 2015 г.q като на този етап за най-перспективен се смята износът на рапани - продукт, познат в други източни държави, като Япония и Корея например.

През 2012 г. български фирми и браншови сдружения са инициирали чрез агенцията по храните преговори за разрешение за износ на рибни продукти в Китай. Поводът за това са били запитвания от потенциални китайски партньори и реализирани единични сделки чрез реекспорт от други държави.

ЕВН: НЕК използва съмнителни механизми, за да вдига приходите си

В. Капитал Daily

С мълчаливата подкрепа на държавния регулатор Националната електрическа компания (НЕК) прилага съмнителни от законова гледна точка механизми за увеличаване на приходите си. Това става чрез балансиращия пазар, който стартира на 1 юни тази година и е за сметка на останалите участници в системата. Това показва преглед на първите два месеца на работата му, изготвен от ЕВН, която доставя ток в Югоизточна България. Заради пълната липса на прозрачност как точно се определят цените за излишък и недостиг се стига до по-високи разходи и за производители, и за потребители.

4 непредвидени фактора влошиха икономиката

В. Стандарт

Винаги е лоша идея, когато се обмисля взимането на допълнителни заеми. По-скоро въпросът е дали това е належащо. Когато е правен Законът за държавния бюджет за 2014 г., в него е предвиден лимит на новоемитирания дълг до края на годината, казва Лъчезар Богданов, "Индъстри Уоч".

А случилото се след приемането на закона са няколко влошаващи икономическата ситуация обстоятелства. Едното от тях е спирането на еврофондовете, което означава, че трябва да се намери ресурс до края на декември. На второ място дефицитът явно ще е по-голям от предвиденото, тоест ще трябва да се намерят допълнителни средства, за да се покрие. На трето място е обявената програма за ликвидна подкрепа на банковата система - вече се емитираха едни книжа, които са краткосрочни, но ако се наложи да бъдат продължени, те ще прехвърлят годината и съответно тавана на дълга. На четвърто място е ситуацията в КТБ. Тези четири неща са нови и не са отчетени и изискват допълнителен финансов ресурс.
 

Рекламни трикове ни удрят в джоба с last minute за море

В. Новинар

Рекламни трикове за евтино море в последната минута ни удрят в джоба с нереално скъпи предложения. В много от случаите обявите за „промоции” при записване в последния момент се оказват по-скъпи от стандартните предложения, обявени по-рано, установи проверка на „Новинар”. Най-чести са предложенията за „евтини” резервации в последната минута в курортите Свети Влас, Елените, Слънчев бряг, Созопол, Св. св. Константин и Елена. В някои от случаите промоциите са минимални и офертата last minute се различава с 1-2 лв. от първоначално обявената цена за целия престой.

120 млн. борч на шията на ВМА

В. Стандарт

120 млн. лв. са борчовете на ВМА към момента, 109 млн. от тях са просрочени. Това стана ясно на събрание на болницата вчера. На него директорът проф. Николай Петров изнесе данни за финансовото състояние на клиниката не само пред колегите си, но и пред двамата си ресорни министри - военния доц. Велизар Шаламанов и здравния д-р Мирослав Ненков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още