IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Щонов поиска оставки в ДКЕВР

Според служебния кабинет от енергийния регулатор са направили твърде много грешки през последните 1-2 години

13:08 | 27.08.14 г.
Васил Щонов поиска оставки в ДКЕВР

Енергийният министър Васил Щонов поиска оставките на трима членове на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, включително на председателя Боян Боев.

Останалите двама членове от регулатора са Еленко Божков и Лиляна Младенова. "Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки", допълни Щонов.

Според кабинета от Комисията са направили твърде много грешки през последните 1-2 години.

Премиерът Георги Близнашки пък подчерта, че макар и независима, регулаторната комисия „не може да действа на своя глава“.

Васил Щонов се аргументира и с това, че е много трудно в сектора да има дългосрочни инвестиции, когато ДКЕВР си променя често мнението. Той повтори отново, че „дупката“ в енергетиката към 30 юни е 2,9 млрд. лева и прогнозата за следващия регулаторен период е дефицит от поне още 900 млн. лева в най-добрия случай.

Според него Енергийният борд е единственият начин да се постигне необходимият баланс. Днес правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката.

Премиерът Близнашки заяви, че заради ситуацията в енергетиката всички са губещи, но въпросът е как да се минимизират загубите.

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че тримата, на които е поискана оставка, казали, че ще си помислят до четвъртък дали да си я подадат. "Нека да изчакаме техния отговор и тогава ще вземем решение какво да правим", заяви тя.

Според Захариева незаконосъобразното вземане на решения на регулатора е стигнало дотам, че за първи път ЕК да трябва да споменава поименно председателя в свое писмо и да го посочва за пример за лошо политическо назначение. Писмото е от комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер от 4 април тази година и е до бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

Според нея регулаторът прави политически изказвания, при положение, че работата му е да регулира пазара и да осигурява баланс. Захариева заяви, че има съмнение за конфликт на интереси при Еленко Божков, защото има подаден сигнал, че той притежава ВЕЦ.

"Всяка година си говорим за дупката в енергетиката, но не се предприемат действия. Поради всичко случвало се през тази една година, тази дупка или ще се трансформира в държавен дълг, или ще фалира НЕК, или някое от другите частни дружества. Няма как да се продължава това“, каза тя.

Членовете на служебния кабинет подчертаха, че са „за" плавно повишаване на цената на тока и че в ДКЕВР трябва да влязат експерти.

Щонов пък уточни, че с думите, че би поискал повече оставки, имал предвид, че смените в регулатора не се правят от МИЕ, а от Министерския съвет.

Финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че до края на месеца ще има обобщена информация за одитите в министерствата. Той прогнозира, че ще бъдат ревизирани около 150 млн. лева от публичната инвестиционна програма за регионите, по която кабинетът на Пламен Орешарски предвиди 500 млн. лева бюджет.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още