IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима министри на Орешарски са в листите на ДПС

Петър Чобанов е от ярките представители на гражданската квота, заяви Лютви Местан

15:22 | 28.08.14 г.
Четирима министри на Орешарски са в листите на ДПС

Четирима министри от правителството на Пламен Орешарски намериха челно място в листите на ДПС и вече е сигурно, че ще бъдат депутати в следващия парламент.

Бившият финансов министър Петър Чобанов оглавява листата в Монтана и в 25-и МИР София.

„Аз се запознах с него след избирането му за министър на финансите, той е един от ярките представители на гражданската квота в листите на ДПС“, коментира лидерът на партията Лютви Местан.

Ексминистърът на спорта Мариана Георгиева също влиза в битката за депутати. Тя води листата в 23-ти МИР София и е на второ избираемо място в Пазарджик, където пък листата е оглавена от Делян Пеевски. Той пък е на първо място и в листата в Стара Загора.

Станислав Анастасов, който беше министър на околната среда за месец, след като Искра Михайлова стана евродепутат, оглавява листата във Видин и е на второ избираемо място в 23-ти МИР София.

Хасан Адемов, който беше социален министър, отново е в листата в Разград. Той обаче не е водач, а е на второ място след Ахмед Ахмедов.

В Благоевград листата се води от Алиосман Имамов, втори е Ахмед Башев, а трети е Муса Палев.

В Бургас водач е Хюсеин Хафъзов, втори е Бюрхам Мустафа, във Варна водач е Йордан Цонев, във Велико Търново пръв е Камен Костадинов, втори е Румен Павлов, европейски шампион по борба.

Камен Костадинов оглавява листата и във Враца, втори е Айхан Ахмед, председател на Сдружение „Толерантност“. В Габрово води Четин Казак, в Добрич - Рушен Риза, в Кърджали водач е Лютви Местан, в Кюстендил е Александър Методиев, известен като Бат' Сали, който пък е втори в листата в София-област след Емил Иванов.

В Ловеч листата оглавява Джейхан Ибрям, в Перник – Нигяр Джафер, в Плевен – Нитхат Метин, в Пловдив-град – Венцислав Каймаканов, в Пловдив-област - Джевдет Чакъров, в Русе - Фериха Мехмедова, в Силистра - Рамадан Аталай, в Сливен - Янко Янков, в Смолян - Мустафа Карадайъ.

В 24 МИР София водач е генерал Симеон Симеонов, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия, когото Местан определи като друг ярък представител на гражданската квота след Чобанов.

В Търговище листата води Тунчер Кърджалиев, втори е Йордан Цонев, в Хасково отново е Лютви Местан, в Шумен е Айдоан Али, в Ямбол е Илия Илиев, лидер на партия ДРОМ.

Местан се надява с тази листа ДПС да има повече депутати в следващия парламент в сравнение с 42-то Народно събрание.

Той се похвали, че средната възраст на кандидатите на избираеми места е 40 години. Това е изключително млада листа, в която най-възрастни се оказват Хасан Адемов и Алиосман Имамов, коментира лидерът на движението. Има седем дами на избираеми места, или около 22 процента.

Местан обърна внимание на факта, че две от листите се водят от етнически роми - Александър Методиев - Бат' Сали и Илия Илиев.

Чувам коментари, че и в другите партии имат роми, но не съвсем, едно е да ги включиш на 8-9-18-о място - като имитация на интеграционна политика, съвсем друго е роми да водят листи, заяви той.

По думите му една четвърт от кандидатите са експерти във финансовия и бюджетния сектор и това не е случайно, защото едно от сериозните предизвикателства през следващите няколко години ще е свързано с финансите.

„Има интересен баланс между приемственост и промяна, 60 на сто от депутатите в последния парламент ще бъдат избрани и в 43-то Народно събрание, но това не означава, че обновлението ще е само 40 на сто, предвид на очакванията, че движението ще има повече депутати, може и да се окаже 50 към 50“, заяви още Местан.

Той беше категоричен, че ДПС разчита на силна подкрепа от избирателите и няма значение кое място ще им определят те.

„С никого не се състезаваме самоцелно и няма с никого да се конфронтираме самоцелно, страната е уморена от агресия и конфронтация, а те не са решили нито един проблем, време е за успокоение, време е за национално съгласие по основните приоритети, време е за онова, което определихме като плавен преход към стабилност“, коментира лидерът на ДПС.

„Не приемам закани от някои партии, че ако резултатът от изборите не е удоволетворителен за някоя партия, ще се върви пак към избори, това е неуважение към вота на суверена и ние заявяваме: Какъвто и да е резултатът, парламентарно представените сили сме длъжни да намерим формулата на стабилност“, призова Местан.

Според него не може да има избори след избори, докато не се осигури на някоя партия самостоятелно мнозинство.

Лидерът на ДПС потвърди, че е поканил музиканта Кристиян Коев за водач на листата на листата в Перник, но поради ангажименти той е отказал.

Въпреки това от днес той е ангажиран с ДПС, ще работи в медийния екип на ДПС като пиар експерт, обяви лидерът на политическата сила.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още