IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 931 855 избиратели има в предварителните списъци за изборите на 5 октомври

Списъците отразяват постоянния адрес на българските избиратели и включват и българи, живеещи в чужбина

18:01 | 28.08.14 г. 1
<p>
	На места вече поставиха избирателните списъци в определените места за гласуване в града. <em>Снимка: БТА</em></p>

На места вече поставиха избирателните списъци в определените места за гласуване в града. Снимка: БТА

Предварителните списъци на ГД ГРАО за изборите на 5 октомври съдържат 6 931 855 избиратели, съобщи по време на пресконференция днес членът на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БТА.

Предварителните списъци отразяват постоянния адрес на българските избиратели. Числото е такова, защото в него са включени и българите, живеещи в чужбина. Томов обясни, че в хода на кампанията хората, които заявят желание да гласуват в чужбина, ще бъдат отписани от тези списъци.

"Това е един проблем, който от много време насам съпътства българските избори - обстоятелството, че списъците са по постоянен адрес, а много хора гласуват по настоящ адрес", коментира Томов.

По данни от последното преброяване населението на България е 7 364 570 души.

Ако един човек живее извън България, а иска да гласува в страната, или обратното, то той подава заявление и е заличен от единия от двата списъка, в който фигурира. За хора, които живеят извън България, но са на Балканския полуостров, при гласуването си в изборния ден те подписват декларация, че не са упражнили правото си на глас другаде и носят наказателна отговорност за неверни данни, обясни пред журналисти говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Андреев допълни, че за изборните списъци ще се доверят напълно на ГД ГРАО, която поддържа базата данни. ЦИК няма правомощия да изготвя списъци, добави той.

По думите на Томов подготовката на изборите протича на този етап нормално. Той изрази надежда, че на тези избори ще има по-малко напрежение, както и че на тях няма да се явят отново "безброй много кандидати за наблюдатели".

Три неправителствени организации са подали молби за регистрации на наблюдатели, а броят на регистрираните от тях наблюдатели към момента е 91. Срокът за регистрация на наблюдателите изтича в деня преди изборите, припомни Александър Андреев.

Експериментално машинно гласуване ще се състои в общо 300 секции в пет изборни района, е решила още ЦИК. Комисията е определила също условията и реда за произвеждане на експерименталното машинно гласуване, както и методическите указания за РИК.

На 2 септември изтича срокът за регистриране на кандидатските листи и независимите кандидати за депутати, съобщиха на пресконференцията от ЦИК.

Всички граждани могат чрез интернет да проверят дали фигурират в подписките за подкрепа на партиите и коалициите, а от 2 септември - и на независимите кандидати. До момента в ЦИК има около 10 сигнала за неправомерно използване на личните данни, които са отнесени до Комисията за защита на личните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
За хора, които живеят извън България, но са на Балканския полуостров, при гласуването си в изборния ден те подписват декларация, че не са упражнили правото си на глас другаде и носят наказателна отговорност за неверни данни, Е ТАКОВА НЕЩО СПЕЦИАЛНИ ПРАВА ЗА БАЛКАНЦИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още