IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прехвърлят 30 млн. лв. от капиталовия трансфер на НКЖИ за жп проектите

Втората фаза на Западната дъга на София ще продължи да се строи

13:52 | 29.08.14 г.
<p>
	Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова.<em> Снимка: БТА</em></p>

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Снимка: БТА

Заради недостиг на пари за съфинансирането на ремонтите на жп линии с европейски пари 30 млн. лева от капиталовия трансфер на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) за тази година ще бъдат прехвърлени към оперативната програма „Транспорт“.

Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова на пресконференция, на която представи рисковите проекти, финансирани с пари по програмата за стария програмен период, както и приоритетните обекти, включени в новата оперативна програма за периода 2014-2020 г.

Недостигът за съфинансирането възлиза на 109 млн. лева, въпреки че предшественикът ѝ увери Брюксел, че парите са осигурени от бюджета. "30-те млн. лева покриват спешни разходи за тази година, останалите 79 млн. лева ще се вземат от капиталовите трансфери за НКЖИ през следващите години", обясни тя.

Всички обществени поръчки, които компанията е обявила, но не са стартирали процедури по избор на изпълнител, са прекратени, каза още Ангелкова. Няма обаче да се прекъсват вече започнали ремонти по инвестиционната програма на НКЖИ, допълни тя.

Прехвърлянето на парите ще позволи да продължи строителството на втората фаза на Западната дъга на София – от р. Какач до бъдещата Северна скоростна тангента. В края на юли е обявена нова тръжна процедура за нов строител, посочи министърът.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски реши да прекрати проекта за втория участък от Западната дъга, който преди няколко месеца получи одобрението и на Еврокомисията, за да прехвърли 30 млн. евро за жп проектите, за които не достигаха пари. Това прехвърляне ще бъде спряно, за да избегнем евентуални санкции и финансови корекции.

Рисковите жп проекти

Проектите в риск, чието строителство е финансирано с пари от оперативната програма „Транспорт“ за периода 2007-2013 г., са общо пет – три жп отсечки и два пътни.

Още миналата седмица, докато правеше проверки на строителството на жп обектите, финансирани с пари по програмата, Ангелкова открои като рискови целия участък от линията Септември – Пловдив, отсечката Първомай – Свиленград и участъка Церковски – Карнобат – Бургас от линията Пловдив – Бургас.

На пресконференцията служебният транспортен министър припомни, че работата по участъка от Пазарджик до Стамболийски по линията Септември – Пловдив е завършен само на 6%. Изпълнителят – сдружението ДЗЗД „Ай Джи Ей жп инфраструктура” („Инжстройинженеринг – Трансстрой”, както и испанските ГЕА 21 и „Аранс Асинас”) е увеличило петкратно техниката и работниците на обекта, но и това не гарантира изпълнението на ремонта в срок – до края на 2015 г. Предстоят още проверки на темповете на работа и може да се стигне и до прекратяване на договора, поясни Николина Ангелкова. Според нея има възможност до края на годината да тръгне нова процедура за избор на нов изпълнител.

Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още