IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск ще бъде новият председател на Европейския съвет *

Италианката Федерика Могерини бе избрана за върховен представител на ЕС

21:17 | 30.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полският премиер Доналд Туск ще поеме председателството на Европейския съвет от Херман ван Ромпой (в средата), а Федерика Могерини става топ дипломатът на ЕС.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полският премиер Доналд Туск ще поеме председателството на Европейския съвет от Херман ван Ромпой (в средата), а Федерика Могерини става топ дипломатът на ЕС.  Снимка: Ройтерс

Както се очакваше, лидерите на ЕС избраха полския премиер Доналд Туск за свой председател, а италианската външна министърка Федерика Могерини за шефка на европейската дипломация, съобщи Ван Ромпой, цитиран от БТА.

По-рано през деня лидерите на социалдемократическите партии в Европа, които се срещнаха днес в Париж преди среща на върха на ЕС в Брюксел, декларираха подкрепата си за кандидатурата на италианката Федерика Могерини за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от Франс прес.

Председателстващият срещата френски президент Франсоа Оланд каза, че силно се надява Могерини да бъде одобрена за поста по-късно днес на срещата в Брюксел, предаде Ройтерс.

Лидерите на Европейската народна партия, водещата политическа сила в ЕС, подкрепиха днес кандидатурата на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет.

Самият Туск отказа да коментира след срещата на ЕНП дали разчита на подкрепа за водещия европейски пост и от страна на лидерите на страните членки на ЕС.

Досега постът на председател на Европейския съвет се заемашеот Херман ван Ромпой.

По-късно през деня стана ясно, че лидерите на страните членки на ЕС, които заседават в Брюксел, няма да утвърждават кандидати за комисари в новия състав на Европейската комисия. Новината беше съобщена от европейски дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това няма да се случи по две причини. На първо място, и досега Белгия не е представила свой кандидат. На второ място, в списъка на кандидатите, издигнати от страните от ЕС, жените са недостатъчни, което може да предизвика възражения от Европейския парламент", е казал източникът.

На пресконференция след избирането му Туск пое ангажимент да се занимае с притесненията за отношенията в ЕС, повдигнати от Великобритания. Нейният премиер Дейвид Камерън обеща референдум до 2017 г. за по-нататъшното членство на страната му в ЕС.

"Никой разумен човек не може да си представи ЕС без Обединеното кралство", каза Туск.

Той добави още, че предлагането му за председател на Европейския съвет значи, че бъдещето на Полша е в еврозоната. "Убеден съм, че моят опит и европейската мечта ще могат да дадат на ЕС нови сили. Смятам, че днес ЕС няма алтернатива", посочи Туск.

Същевременно той заяви, че е възможно да се комбинира фискалната дисциплина с икономически растеж в Европа. "Опитът ми като премиер показва, че комбинирането на икономически растеж с фискална дисциплина е възможно", подчерта Туск, цитиран от Ройтерс.

"България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, каквото и да се случи на дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет днес", заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел по-рано днес

"През последните няколко месеца свършихме много работа - българската външна политика, както и всички институции положиха немалко усилия и се радвам, че вдигнахме толкова високо летвата, че днес г-жа Георгиева е една от трите кандидатури за върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност", заяви президентът и допълни, че само по себе си това е огромен успех.

"Днес ще търсим консенсус, имаме достойна кандидатура, другите също са такива. Много е важно за страната ни да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебати, България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, и съм убеден, че дебатите тази вечер, както и в следващите дни ще доведат до голям успех за България", посочи още държаният глава.

Срещата ще продължи с обсъждането на допълнителните санкции срещу Русия заради ескалиралата в Украйна криза.

 

* Актуализирано в 23.20

Още световни новини четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Слагам ти няколко плюса за коментарите +++++.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
77
преди 9 години
В долния ми коментар не излезе най-важното, а то е, че:Трите страни, които или вече са ключови регионални държави, или пък са на път да придобият такъв статут, и които САЩ възнамеряват да използват за натиск срещу Русия през следващото десетилетие, са Япония, Турция и Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
77
преди 9 години
Eх, колко си прав само, че Европата с избора на Туск ще бъде още по-голям васал на САЩ.Ето малко от разсъжденията на американеца Джон Фридман в книгато му "Следващите сто години: защо Америка ще доминира и през ХХ век".........Един от основните елементи на американската външна политика използването, като марионетки, на контролирани от Вашингтон регионални държави, получаващи значителни дивиденти срещу готовността си да се противопоставят на някоя силна държава, която е противник на САЩ. Тези дивиденти могат да бъдат най-различни от стратегически гаранции и подкрепа в евентуални конфликти със съседни малки държани, до предоставяне статут на най-облагодетелствана държава в търговията и обмена на технологии. Възстановяването на Западна Германия и Япония по време на студената война е класически пример за това. Трите страни, които или вече са ключови регионални държави, или пък са на път да придобият такъв статут, и които САЩ възнамеряват да използват за натиск срещу Русия през следващото десетилетие,........Съединените имат постоянна и основна цел да не допуснат появата на отделна сила, способна да доминира в Евразия и на Европейския полуостров. Благодарение на разпадането на Съветския съюз, ограничените възможности на Китай и липсата на единство в Европа, поне в настоящия момент такава заплаха не съществува. Което пък дава възможност на САЩ да се ориентират към реализацията на второстепенната си цел да блокират появата на какъвто и да било регионален лидер, способен, в дългосрочна перспектива, да еволюира в нещо по-опасно за тях. САЩ правят всичко възможно за да попречат на възраждането на руското национално влияние, като паралелно с това укрепват отношенията си с такива гранични държави, като Полша и Турция. САЩ подклаждат безредиците в граничните китайски райони, използвайки като оправдание идеологията на човешките права. Американците разпалват войни, участвайки в тях както пряко, така и косвено, като поне на пръв поглед не подбират особено бойното поле от Сомалия до Сърбия, и от Ирак до Афганистан.Много от тези войни изглеждат неуспешни за Америка. Истината обаче е, че успехът може да се измерва не само с овладяването или усмиряването на една страна, а и с нейната дестабилизация. Ако евразийското пространство е дестабилизирано, като съществува постоянно напрежение, вълнения и разединение в огромната зона между Атлантика и Тихия океан, значи САЩ успешно реализират целите си.Ето по подробно разсъжденията на Фридман. http://investoracademy.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
eng.Garin
преди 9 години
Ще получим същото , което получава кучето , което най-много лае! Огризките от масата на господарите! Без да съм сантиментален към миналото, но някога поне сме били кучето което хапе, днес зъби нямаме, имаме си Плевнелиев и неговото подадено листче (еквивалентно в информационната война на ракета с малък обсег и фекална бойна глава )!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
Morqka
преди 9 години
И Доналд Дък да сложат все тая ,жалки бюрократчета ,подложки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Да видим, какво ще получим ние за "смелото" перчене на президента ни !? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
eng.Garin
преди 9 години
Какво по-добро доказателство , че ЕС е под пълен диктат от Вашингтон. Дори в собственото си правителство Туск е обвиняван в прекалено сервилна позиция спрямо САЩ, която в Полша буквално се визуализира чрез нецензорираната версия на думите на външния министър Шикорски : "Ние ще се скараме с немците и французите, защото ду*аме на американците....". Надеждата за Европа вече изглежда така: ако в мандата на тоя *** няма разменени ядрени удари, това ще е велико постижение на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още