IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Имам представа какви ще са бъдещите ми отговорности

Със сигурност българският комисар ще има значителна роля в ЕК в следващите 5 години, заяви тя

14:59 | 31.08.14 г.
Кристалина Георгиева: Имам представа какви ще са бъдещите ми отговорности

Еврокомисарят Кристалина Георгиева не съжалява, че не е била избрана за върховен представител за външната политика и не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия. Георгиева съобщи в Брюксел, че има представа какви ще са бъдещите й отговорности, съобщи БНР.

Тя обаче уточни, че не може да съобщи подробности за тях преди Жан-Клод Юнкер, който бе избран за председател на следващата Европейска комисия, да приключи с разпределението на ресорите на комисарите, което се очаква да бъде факт до седмица.

В свое изявление по-рано президентът Росен Плевнелиев заяви, че Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия. 

Европейските лидери избраха за председател на Европейския съвет полския премиер Доналд Туск, а за върховен представител за външната политика - италианския министър на външните работи Федерика Могерини. Георгиева беше основен претендент за поста, зает от Могерини.

Кристалина Георгиева гледа на участието си в надпреварата за поста върховен представител за външната политика като шанс за ролята, която ще играе и тя самата и страната ни, в следващата Европейска комисия.

„Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата Комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите 5 години”, коментира Георгиева.

Тя не уточни, каква ще е тази роля, но определи като реални, лансираните у нас варианти за ресори като околна среда и климат, бюджет, транспорт или енергетика заради досегашния си професионален опит.

„Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика”, каза Георгиева.

Българският еврокомисар не потвърди, но и не отрече, че вероятно ще е един от заместник-председателите в следващата Европейска комисия, изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Жан-Клод Юнкер и отрече, да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика.

Кристалина Георгиева благодари на всички у нас, които я подкрепиха и подчерта: "Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още