IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът по сигурността е одобрил работен вариант на „Визия 2020"

В документа се предлага актуализирана оценка на външната среда за сигурност, посочват от МС

16:05 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Съветът по сигурността е одобрил работен вариант на „Визия 2020"

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“. В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Във „Визия 2020“ се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България, допълват от МС.

Работният вариант на проекта бе публикуван миналата седмица на сайта на Министерството на отбраната, но беше свален по разпореждане на премиера Георги Близнашки. Документът предизвика критики, а от АБВ поискаха оставката на военния министър Велизар Шаламанов с аргумента, че документът е войнолюбив и опасен. Премиерът определи българския документ, който предизвика негативна реакция, като „твърде суров начален работен вариант“.

Според bTV в новата версия на "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана" текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация. Формулировката за хибридната война е запазена. В документа е запазен и ангажиментът за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната.

Миналата седмица Близнашки каза, че според него България трябва да поддържа по-умерена и по-балансирана позиция. Той смята, че именно в този стил ще са и документите, които ще се приемат на срещата, която ще се състои на 4-5 септември в Уелс.

Президенът Росен Плевнелиев обаче защити публикуваната проектопозиция. Той посочи, че залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО.

В проекта на документа на МО бе записано, че Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България. Според текста България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност. Като основен риск за България бе посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право.

На базата на „Визия 2020“ и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 година МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в следващия парламент. Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

Вчера по повод на предстоящата Среща на върха на НАТО държавният глава росен Плевнелиев заяви, че България ще поеме ангажимент през 2015 г. да повиши дела на финансиране на армията от 1,33% на 1,5% от БВП. След това плавно, спрямо възможностите, до 2020 г. да достигне до 2% от БВП. Очаква се и другите държави членки на НАТО да поемат такъв ангажимент.

"Трябва да си даваме сметка, че не е коректно да режем военния бюджет и да очакваме някой друг да дойде да ни пази, когато стане трудно или критично. България също трябва да допринесе за стабилност и за сигурност чрез своите умения и възможности и да инвестира в тях", коментира Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още