IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как британският пазар на имоти да постигне "меко приземяване"?

Засилване строителството на социални жилища, увеличаване на лихвите и смекчаване на строителните рестрикции са сред възможните отговори на жилищния проблем

08:56 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жилищен район в Бристол, южна Англия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жилищен район в Бристол, южна Англия. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са твърде високи. Твърде високи в сравнение с историческите средни равнища, твърде високи съотнесени към наемите и твърде високи спрямо доходите, пише Financial Times.

Ръстовете на цените обаче не са равномерни и в някои части на страната те едва сега започват да се възстановяват от кризата. Освен това ипотечното кредитиране и сделките са далеч от предкризисните равнища.

Въпреки това редица международни институции, включително Международният валутен фонд (МВФ), предупреждават за опасност от спукването на балон на пазара на имоти на Острова.

Според МВФ съотношението между цените на жилищата и доходите е с 30 на сто по-високо от дългосрочното средно равнище, като единствено във Франция, Нова Зеландия, Австралия, Канада и Белгия се наблюдава по-високо равнище.

Подобно заключение направи и организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която смята, че спукването на имотен балон е най-голямата опасност пред британската икономика. Организацията препоръчва да се предприемат мерки за насърчаване предлагането на жилища, реформиране на данъчната система и прекратяване на държавните стимули за покупка на жилище.

Английската централна банка също изрази безпокойството си от ситуацията на пазара на имоти, макар и напоследък да има достатъчно доказателства, че той започва да се успокоява. Какво обаче може да се направи, за да се постигне „меко приземяване“ на пазара?

Засилване строителството на социални жилища

Изданието посочва, че строителството на повече социални жилища е от изключителна важност, като се има предвид разликата между доходите на хората и разходите за жилищата. За годината до края на 2013 г. Англия е изгубила 35 хил. социални жилища – първият спад от десетилетие. Според експерти основна вина има една от правителствените схеми, която насърчава строителството на жилища, отдавани при по-ниски наеми – до 80% от пазарната цена. Някои домакинства обаче не могат да си позволят дори такава цена и управляващите трябва да се фокусират върху строителство, което да посрещне нуждите на най-бедните домакинства.

Увеличаване на лихвите

В началото на тази година бе възможно да се твърди, че цените извън Лондон и югоизточните райони на Англия са паднали до разумни нива, съотнесени към доходите. Цените обаче обаче тръгнаха отново нагоре и повечето анализатори прогнозират, че през тази година повишението ще е от порядъка на 8-9%. Това е ясен симптом за политиката на Централната банка. Тъй като британците предпочитат да инвестират в имоти, вместо в акции например, не е прекалено трудно да се предположи, че ако им се даде достъп до много евтин кредит, цените на жилищата ще се повишат. Така че ако лихвите по ипотеките останат ниски, то цените на жилищата ще продължат да се повишават, особено на фона на засиленото търсене и отслабеното предлагане.

Реформа на наемния пазар

Една от причините за засилването на продажбите се крие зад домакинствата, които не считат дългосрочния наем за приемлив. В Берлин пък по-голямата част от домакинствата живеят под наем и считат тези жилища за свои постоянни домове. Една от причините е предвидимостта – домакинствата в Берлин могат да наемат за неопределено време, с предвидими повишения на наемните равнища. Тази сигурност е особено важна за семействата с деца. В Обединеното кралство договорите за наем обикновено са кратки и в края на срока наемодателят може да поиска наемателят да напусне или да увеличи наема прекомерно. Подобряването на наемните взаимоотношения би довела на промяна в отношението на живеещите в жилища под наем. От това ще имат полза и собствениците, които ще намалят разходите си за подобрения по жилищата. Опасността е, че подобна регулация може да се превърне в първа стъпка към контрол на наемите.

Либерализация на процеса по планиране

От повече от десетилетия Великобритания строи по-малко жилища, отколкото е необходимо. В резултат страната изостава сериозно спрямо Европа по отношение на жилищното пространство на домакинство. Причината се крие в рестриктивните схеми за планиране, които завишават разходите за жилищата. Необходимо е да се реформира и данъчната система по отношение изграждането на жилища и собствеността на имот.

Насърчаване на строителство с цел отдаване под наем

За значителен дял от населението на Великобритания притежаването на собствен дом е мираж. Тези хора имат нужда от по-голям избор на жилища под наем и тази схема е подходяща за тях – предоставянето на специално построени за отдаване под наем жилища, които се управляват професионално и се отдават дългосрочно. За момента фондът на правителството от 1 млрд. паунда за строителство на жилища, отдавани под наем, е постигнал скромни успехи. Моделът има потенциал за развитие и да се превърне в нискорисков за строителите. Много повече фирми биха работили по такива проекти, ако можеха бързо да ги продадат на институционални инвеститори.

Данъчна реформа

Изданието предлага въвеждането на прогресивна скала за облагане на собствеността, което отчасти ще смекчи и прекомерните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още