IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО създава ново звено за бързо реагиране

Специалните сили ще могат да достигат до "горещи точки" за срок от 2 дни

13:44 | 02.09.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
НАТО създава ново звено за бързо реагиране

Лидерите на НАТО ще обсъдят на предстоящата си среща споразумение за създаване на специални сили за бързо реагиране, които да бъдат изпращани по спешност в “горещи точки”, съобщава CNBC.

Алиансът вече разполага със сили за бързо реагиране, но президентът на САЩ Барак Обама и другите лидери, които отговарят за срещата на върха на НАТО в Уелс този четвъртък и петък, искат ново звено, което да реагира още по-бързо на екстремни ситуации заради кризата в Украйна, отбелязва изданието.

Бързината, с която руските сили проникнаха в Крим през март насочи НАТО към предприемане на мерки за ускоряване способността за реакция, ако се случи друга подобна криза.

“Ние ще създадем звено, което бих определил като авангард, сили с много висока степен на готовност, която ще е в състояние да се разгърне в много кратки срокове. Този авангард ще бъде предоставян от съюзниците на ротационен принцип и може да включва няколко хиляди войници, готови да реагират, когато е необходимо, с подкрепления от въздушни, военноморски и други специални сили”, обясни на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Високопоставен служител на НАТО, пожелал анонимност, заявява, че новото специално звено за бързо реагиране би могло да бъде от около 3 до 5 хил. войници, които да достигат до мястото на кризата за срок от до 2 дни. В момента отнема 5 дни на силите за бързо реагиране на НАТО да достигнат “гореща точка”.

Източна Европа и най-вече Полша и балтийските страни настояват Алиансът да разположи постоянни бази в региона, които да възпрат потенциална руска атака, припомня изданието. Германия обаче отхвърли идеята заради споразумение с Русия от 1997 г., което предвижда организацията да не разполага значителни бойни сили на изток, въпреки че по-късно Расмусен посочи, че все пак се планират нови бази в региона.

НАТО възнамерява да прегрупира позициите и оборудването си, така че държавите от Източна Европа да се възползват от силите за бързо реагиране при необходимост. Това налага обновяване на инфраструктурата в държавите от региона, като например пристанища и самолетни писти.

НАТО ще продължи с краткосрочните мерки, въведени в отговор на кризата в Украйна. Предвижда се да бъдат изпратени още изтребители до Прибалтика и да се проведат допълнителни военни учения в източната част на Европа.

Новото звено за бързо реагиране, което НАТО планира да създаде, е различно от новите “съвместни експедиционни сили”, които планират Великобритания и още шест съюзника в Алианса.

Предвижда се НАТО  да засили и “широтата и дълбочината" на военноморските сили, които има в режим на готовност. Ще се работи и за подобряване на възможностите на разузнаването на Алианса и способността му да отговори на евентуална хибридна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
И аз това си мислех.В днешните модерни времена сили за бързо реагиране, които са способни да се намесят 2 дни след като нещо се е случило се описват с термина "патици за отстрел".Смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Бързо реагиране? Два дни? Тия какво, на стоп ли ще пътуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И в кои точки ще ги изпращат? Украйна не е ли достатъчно гореща? И сега, след 65 г. НАТО сее сети, че няма сили за бързо реагиране? Останаха ли ***, които да поглъщат с апетит тези ***? Май даже се множат - реформата в образователната система в Европа си каза думата. Верват хората - нали пичове от капиталистическата агитка? хахаха1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
avramcho
преди 9 години
това е НАТО..."нещо" в бъдеще време..да не дава господ да се надяваме на НАТО...просто похарчиха Украйна (независимо ,че не е член на НАТО , запалиха фитилите и гледат сеир)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още