IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираната загуба на КТБ за полугодието е над 65 млн. лв.

Коефициентът на ликвидни активи на банката е 4,7% към средата на годината при такъв за системата от 27,6% в края на юли

18:51 | 02.09.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Консолидираната загуба на КТБ за полугодието е над 65 млн. лв.

Загубата на банковата група на Корпоративна търговска банка (АД) за първото полугодие възлиза на 65,445 млн. лв., показва консолидираният отчет, публикуван от квесторите на банката чрез БФБ-София. Отрицателният финансов резултат е със 162 хил. лв. по-голям спрямо неконсолидирания отчет, наличен към 31 юли.

Към консолидирания отчет не са прибавени финансовите резултати на ТБ „Виктория“ – бившата Креди Агрикол България ЕАД, която КТБ придоби на 12 юни. „Поради обстоятелствата, наложени от режима на специален надзор, под който и двете банки бяха поставени непосредствено след датата на сделката, към 30 юни КТБ не упражнява ефективно контрол върху ТБ „Виктория“ и затова не попада в обхвата на консолидирания отчет“, гласят пояснителните бележки на квесторите към счетоводния отчет.

Консолидираните финансови отчети отразяват активите, пасивите, собствения капитал и финансовите резултати на дъщерните на КТБ дружества – КТБ Асет Мениджмънт АД, ДАР 02 ООД и асоциираното й дружество Фара Консулт ООД.

От данните на Българска народна банка за печалбата на банковата система по-рано стана ясно, че заради загубата на КТБ и ТБ „Виктория“ в размер на 88,2 млн. лв. печалбата на сектора се е свила до 108,4 млн. лв. през второто тримесечие при 223,7 млн. лв. за първото тримесечие. През юли пък банковият сектор изгуби близо 102 млн. лв.

Отчетената загуба на КТБ в размер на 65,445 млн. лв. е изцяло вследствие на заделените допълнителни провизии за загуби от обезценка в размер на 95,907 млн. лв. За сравнение – за първото полугодие на миналата година Групата на КТБ бе на печалба в размер на 26,7 млн. лв. Само за първото тримесечие на 2014 г. КТБ АД спечели 13,11 млн. лв.

След приспадане на провизиите за загуба от обезценка кредитният портфейл възлиза на 5,266 млрд. лв. нетно. Неговият дял в общата сума на активите е 76,3%. Преди поставянето на КТБ под специален надзор кредитният портфейл е в размер на 5,212 млрд. лв., или с 13% повече в сравнение с началото на годината. От 1 до 20 юни кредитите растат с 2,2%, или с 113,615 млн. лв., а в периода от 20 до 30 юни те намаляват с 59,599 млн. лв.

В междинния доклад за дейността се посочва още, че в резултат на засиленото теглене на средства от клиенти на банката и рязкото намаление на наличните ликвидни активи към 30 юни коефициентът на ликвидни активи съгласно Наредба 11 на БНБ е 4,71% при такъв за системата от 27,6% в края на юли.

„Към настоящия момент КТБ АД е поставена под специален надзор и дейността на банката е ограничена. Няма яснота относно предстоящите действия през останалата част от финансовата година“, добавят квесторите по отношение на основните рискове пред КТБ до края на годината.

Към края на юни сумата на активите на КТБ на консолидирана основа възлиза на 6,897 млрд. лв., като от началото на годината тя нараства с 2,3% до 156,377 млн. лв. Към 31 май – преди поставянето на КТБ под специален надзор – сумата на активите е в размер на 7,638 млрд. лв., което е ръст от 13,3 на сто, или 897,266 млн. лв. От 1 юни до 20 юни в резултат на засиленото теглене на средства от клиенти на банката сумата на активите спада с 8,2 на сто, или с 629 млн. лв., до 7,009 млрд. лв. От датата на специалния надзор до края на юни сумата на активите намалява с 1,6%.

Оценката за състоянието на активите на КТБ трябва да бъде готова до 20 октомври. Това означава, че срокът, под който банката ще трябва да остане под специален надзор, ще бъде удължен. Срокът на специалния надзор изтича на 20 септември. По закон той може да бъде удължен с още максимум три месеца. За да бъде спазена процедурата, до 10 септември в Управителния съвет на БНБ трябва да бъде внесено предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор.

Всичко по темата КТБ

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Един "сиромаХски" коментар : гарантирани са всички средства на фирми и физ. лица до указания размер независимо от вида на сметката в която са били - т.е. дори и по разплащателна сметка средствата са гарантирани.Но законът се задейства след отнемане на лиценза / обявяване на фалит !Дотогава !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 8
inacev
преди 9 години
Обаче до 100 хил. евро били гарантирани само срочните депозити, а тези на 8 процента били безсрочни ,т.е закона за гарантиране на депозити за тях не въжал.А то май почти всички хора са слагали на 8 процента.Така излиза че никой пари няма да вземе.Само слух проверете дали е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Цирка е, разбира се, очевиден. Продължението на сценката също.Но, има няколко неща, които хората мислещи с телевизор на раменете вместо глава, никога няма да видят. И да го казваш или пишеш, зомби масата е огромна и ще преглъща с наслада предложената претоплена манджа......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Хайде да се въздържаме от лични нападки и обиди ?!На тебе като ти гледам коментарите и колко изтрити имаш .... явно си още едно "надничарче" !Като ги разбирате толкова законите (предписания на ПроКуратурата се дават, даже) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
КТБ е била много добре щом с всичките усилия на мафията ДПС приключват само със загуба от 65 милиона лева за полугодието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Като ти чета "сиромахомилските" излияния по аферата КТБ, май никога дори не си преглеждал отгоре-отгоре ЗКИ. Там всичко ясно е разписано и никой не дава право на гуверньора на БНБ да си прави свободни съчинения или да "тълкува" закона, вместо да го изпълнява. За тия си действия би следвало прокуратурата да се заинтересова по отблизо с тази персона, а не с неговия заместник. Да се надяваме, че е въпрос на време. А в началото на атаката КТБ е изплатила 1.2 млрд, което показва повече от добра ЛИКВИДНОСТ. Няма да ти отварям повече очите, не ти е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 66 rate down comment 16
jikev
преди 9 години
Благодарение на действията на БНБ(и държавата) по случая с "гарантираните" ми депозити издърпах всичко(90%) от другите "гарантирани" банки!Тъй като трудно вярвам вече на БНБ и отчетите и пускам една анкета, която би била полезна за всички "вложители".Да видим как влияе "случая БНБ", на депозитите по другите банки...Гласувайте с +, ако сте ограничили на минимум парите си по БГ банките!Гласувайте с -, ако не сте предприели нищо, защото знаете, че парите ви са "гарантирани".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 16
Людени
преди 9 години
При толкова нисък % ликв. активи, баММката е крайно неустойчива на "bank run".Получава се нещо като Колос с глинени крака (размекват се при досег с Вода) !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 17
Людени
преди 9 години
Eeee, хайде сега ....Не е чак толкова сложна материята .... ликвидността на баММката е била сравнително ниска "известно" време преди 20 Юни .... но надзора на бНб е "проспал" развитието на ситуацията.В такъв случай е обяснимо защо бНб отказва ликвидна подкрепа на такава баММка -> защото подкрепата ще бъде за доста дълго време ... нещо от рода на : ето ви тука едни активи срещу подкрепата която ни оказахте, те струват еди-колко-си според нас и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Оценката за състоянието на активите на КТБ трябва да бъде готова до 20 октомври. БРАВО! С това темпо няма да им стигне и година.Будалкат ни като малачета. КТБ е КОРПОРАТИВНА банка и едрите й кредитополучатели са има-няма 300. Състоянието на тези кредити може да бъде установено буквално за няколко дни, максимум седмица. Или компетентността на БНБ е на такова плачевно ниво или просто разиграват цирк като за пред ***. Потърпевшите от тази компетентност или цирк обаче, ще съдят БНБ и държавата и ще спечелят делото без особени затруднения. Тогава държавата, не Искрата, ще трябва да плати 3-4 милиарда загуби и пропуснати ползи, плюс изплащане на гарантираните депозити. Грубо пресметнато тази авантюра ще излезе на глава (познайте каква) от населението над 2 каймета, които няма да получи от бюджета за здравеопазване, образование, социални плащания - майчински, детски, пенсии и пр. Само по 2000 лв. (на калпак за дивата радост, че Рашидов и Костов ще платят за лакомията си. Струва си, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още