IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 септември

08:53 | 13.09.14 г.
Преглед на печата за 13 септември

Нова фабрика за столове в Банско
В. Стандарт

Нова фабрика за производство на дървени столове ще заработи в Банско и ще осигури десетки работни места. Кметът на общината Георги Икономов няколко месеца преговаря с инвеститор от Троян, който 20 години се занимава с такъв бизнес. Градоначалникът се ангажира в началото на годината с решаването на тежките проблеми в завода за столове "Пиринска мура", чийто собственик е американец. Стигна се до споразумение с ръководството на дружеството, но над 150 работници напуснаха, тъй като проблемите с плащането на заплатите им останаха нерешени.

25 хиляди чужденци са посетили страната ни през тази година с луксозни кораби
В. Стандарт

Евтини круизи ще водят туристи от луксозните плаващи дворци до Чудесата на Варна. Така пристигналите на българска земя чужденци ще могат да разглеждат древни крепости, светилища и манастири. "Туристическият бранш е категоричен, че единственият начин за удължаване на летния сезон и за укрепване на туризма в дългосрочен план е развитието на културно-исторически туризъм. Затова трябва да съчетаем круизния туризъм с възможности за културно-исторически пакети за чужденците", каза главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова на дискусия във Варна. Организираният от в. "Стандарт" дебат събра на една маса зам.-министри, кметове, историци, археолози, шефове на музеи и представители на туристическия бранш. Домакин на дискусията бе кметът на морската столица Иван Портних.

Български фермери поискаха от ЕС компенсации за 1.4 милиона евро
В. Сега

Български земеделци са поискали да им бъдат възстановени 1.385 милиона евро заради загуби в резултат на руското ембарго върху храни от ЕС. Това заявиха от земеделското министерство в отговор на въпрос на в. "Сега". Заявленията за тази сума са били подадени в общинските служби по земеделие само в първите няколко дни, откакто беше отворен приемът. Предвиждаше се искания да се приемат до края на декември. От два дни обаче земеделските служби не приемат заявления, тъй като на 10 септември Европейската комисия (ЕК) спря временно схемата за спешна подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, пострадали от ембаргото.

Синдикатите: В централата на БДЖ няма 1100 чиновници
В. Сега

В централната администрация на БДЖ няма 1100 души. Вероятно справката, която е дадена на транспортния министър Николина Ангелкова, не е разчетена правилно. Това каза пред в. "Сега" вчера Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, в отговор на заявката на министъра за съкращения на чиновници в държавните железници. "В момента в централната администрация работят 1100 души, сред които основно експерти и счетоводители. Това е абсолютно ненужно", каза Ангелкова и уточни, че няма да се освобождават хора от експлоатационния персонал. Министърът очаква от ръководството на железницата да й представи план за поетапно съкращение на служители в централното управление.

Фирми наемат младежи и хора пред пенсия за 6 месеца
В. Новинар

Младежи, хора пред пенсия, роми и трайно безработни имат шанс да получат временна работа за период от половин година. До 26 септември в бюрата по труда ще се приемат заявки от компаниите, които искат да се включат в проекта „Подкрепа за заетост”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Целта на схемата е да насърчи работодателите да осигурят заетост на регистрирани безработни, съобщиха от трансграничния електронен бизнес портал за малки и средни предприятия – "Фирмен Фейсбук". Порталът е част от проект, който се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България 2007 – 2013”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още