IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината от бюлетините вече са отпечатани

Полагаме огромни усилия, за да няма злоупотреби по време на изборите, заяви Георги Близнашки

16:18 | 14.09.14 г.
<p>
	Георги Близнашки откри ново училище в силистренското село Голеш заедно с министъра на образованието Румяна Коларова. <em>Снимка: МС</em></p>

Георги Близнашки откри ново училище в силистренското село Голеш заедно с министъра на образованието Румяна Коларова. Снимка: МС

Повече от половината от бюлетините вече са отпечатани при изключително строги мерки за сигурност. В процес е организацията на новите избирателни секции, които предстои да бъдат открити зад граница. Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки пред журналисти в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието Румяна Коларова откри ново училище. 

Подготовката на изборния процес върви по график, каза премиерът, цитиран от пресслужбата на МС.

„Полагаме огромни усилия да мобилизираме администрацията, за да сме спокойни, че няма да се стигне до злоупотреби по време на изборите“, увери министър-председателят.

Той изтъкна и успешната работа на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, в който участват над 40 неправителствени организации. По думите на премиера, благодарение и на работата на Борда беше развенчан един от митовете на българския преход - за наличието на „мъртви души“ в избирателните списъци.

„Става дума за хора с избирателни права, пребиваващи в чужбина, но с постоянен адрес в страната“, поясни проф. Близнашки.

„Всички приказки за огромен обем „мъртви души“ не отговарят на истината. Доказано беше съответствие между издадените документи за самоличност и броя на гражданите в избирателни списъци. Това е една от ползите от Изборния борд – всички проблеми се поставят и получават съответен отговор“, коментира още проф. Георги Близнашки.

Той допълни, че учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията.

Министър-председателят припомни, че служебното правителство е заявило пред Европейската комисия щети от наводненията на стойност над 300 млн. евро. Той допълни, че в останалите райони, за които все още не са заявени щети, държавата продължава да помага.

„Надявам се, че и в Мизия ще се справят с това предизвикателство и ще извършат по-бързо оценката на щетите. На европейската солидарност не може да се разчита изцяло за преодоляване на последиците и неслучайно призовах за национална солидарност“, коментира министър-председателят.

„Никой не е отблъснат от държавата, но е много важно какво се прави на място – общинските власти трябва да предприемат съответните превантивни мерки, за да не стига до крайности и до човешки жертви“, категоричен беше проф. Георги Близнашки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още