IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ изгражда електронна система за изплащане на обезщетения

Средствата ще бъдат осигурени чрез еврофинансиране

09:48 | 16.09.14 г.
НОИ изгражда електронна система за изплащане на обезщетения

Националният осигурителен институт (НОИ) изгражда електронна система за изплащане на обезщетения, става ясно от съобщение на сайта на института.

Средствата ще бъдат осигурени чрез еврофинансиране от Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК). Общата стойност на проекта е 495 990 лв.

Целта е да бъде изградена интегрирана система за електронен обмен на документи и данни за изплащане на паричните обезщетения от общественото осигуряване. 

Предстои обявяването на открита процедура за избор на изпълнител за изграждане на системата. Един от приоритетите на ОПАК е да има оперативна съвместимост между ключови регистри в държавната администрация, се отбелязва в съобщението.

Системата ще позволи по електронен път да се извършват административните услуги по изплащане на паричните обезщетения и издаването от НОИ на свързаните с процеса документи.Това значително ще намали административната тежест върху работодателите и самоосигуряващите се лица, свързана с ежемесечното представяне на документи на гише в НОИ.

В НОИ очакват още да намалее вероятността от грешки, тъй като системата ще предоставя възможност за проверка на данните преди и след тяхното подаване.

Изпълнението на проекта ще продължи 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още