IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство получи вот на доверие за продължаване на реформите

Възстановяването на конкурентоспособността е наложително за рестартирането на втората по големина европейска икономика, смята премиерът Манюел Валс

20:57 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Валс поиска вота, за да заздрави позициите си преди представянето на Бюджет 2015 г. следващия месец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Валс поиска вота, за да заздрави позициите си преди представянето на Бюджет 2015 г. следващия месец. Снимка: Ройтерс

Френският министър-председател Манюел Валс уверява, че ще продължи курса на реформите, след като получи вот на доверие. Той ще задълбочи усилията си за рестартирането на втората по големина европейска икономика, пише Financial Times.

Maнюел Валс каза, че възстановяването на конкурентоспособността е „наложително“ за стимулирането на растежа, въпреки че той не коментира дали ще промени 35-часовата работна седмица или други характерни символи за неговата Социалистическа партия.

Програмата на премиера получи одобрение от 269 народни представители спрямо 244, които гласуваха „против“. Разликата обаче е по-малка в сравнение с гласовете при предходния вот на доверие, проведен преди пет месеца. Сега поне 30 от членовете на Социалистическата партия се въздържаха в знак на протест, съобщават френските меди.

Валс поиска вота, за да заздрави позициите си преди представянето на Бюджет 2015 г. следващия месец. Той ще се придържа към обещанията, направени по-рано през годината, за данъчни облекчения за бизнеса в размер на 40 млрд. евро, съкращаване на разходи за 50 млрд. евро и провеждане на други реформи.

„Реформираме и ще продължим да реформираме“, отсече той. „Да реформираме не означава да пречупим социалния модел. Никога по-малко държава, а просто по-добра държава. Ние не въвеждаме мерки за строги икономии.“

Вотът на доверие във вторник е вторият за правителството на Валс в рамките на по-малко от шест месеца. През април 306 представители от Долната камара на парламента подкрепиха Валс спрямо 239, които не му гласуваха доверие.

От тогава до днес обаче перспективите пред френската икономика се влошиха. Миналата седмица управляващите трябваше да признаят, че за пореден път няма да постигнат заложените бюджетни цели.

Валс призова европейските лидери да използват цялата гъвкавост на бюджетните правила на Европейския съюз, за да разхлабят фискалните ограничения. Той настоя, че пониженията на бюджетните дефицити в Европа трябва да се осъществят. Валс не пропусна да отбележи и че еврото трябва да поевтинее още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още