IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 септември

07:47 | 17.09.14 г.
Преглед на печата за 17 септември

Опасност от нова криза с газа
В. Стандарт

За опасност България да остане без доставки на газ от Русия предупреди зам.-министърът на икономиката Антон Павлов в Будапеща по време на конференцията "Развитие и използване на природен газ в Дунавския регион". "Налице са предпоставки за повторение на газовата криза от 2009 г.", заяви той. Причината е ситуацията около Украйна. Според Павлов единствените алтернативи на руските доставки са интерконекторът ни с Гърция и хранилището в Чирен. Те обаче не могат да задоволят изцяло потреблението у нас. Зам.-министърът призова потребителите на синьо гориво да се възползват от свободния капацитет от около 100 млн. кубика в "Чирен", да си купят със свои средства и да си съхранят газ там. Ако не го направят, доставките през Украйна спрат и трябва да взимаме газ през Гърция, цената ще бъде по-висока, а и количествата няма да са достатъчни, предупреди Павлов.

ЦИК се оправда с Изборния кодекс за големия брой секции в Турция
В. Сега

Централната избирателна комисия (ЦИК) категорично отхвърли обвиненията на националистическия "Патриотичен фронт", че защитава интересите на ДПС, като разкрива допълнителни избирателни секции в Турция в противоречие с Изборния кодекс. Казусът възникна в края на миналата седмица, когато се разбра, че 136 от общо 427 секции зад граница ще отворят врати в южната ни съседка. В отговор коалицията между НФСБ на Валери Симеонов и ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която поиска отмяна на решението на ЦИК за секциите в чужбина. От комисията обаче твърдят, че причината за високия брой места за гласуване в Турция трябва да се търси точно в закона.

В края на месеца ще е ясна новата визия на паметника пред НДК
В. Сега

До 30 септември трябва да е ясен победителят в конкурса за нова визия на паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата в София. В журито, определено от главния архитект на София Петър Диков, участват 21 души, които трябва да разгледат проектите и да изберат кой да се реализира. Както "Сега" писа, при обявения през пролетта конкурс постъпиха 11 предложения, но състезанието е анонимно и техните автори не са ясни.

Bosch очаква да продължи да расте в България
В. Капитал Daily

Българското представителство на германския индустриален гигант Bosch очаква приходите да продължат да растат и през тази година, обяви Михай Болдижар, генерален директор на "Роберт Бош". За 2013 г. продажбите са нараснали с 4% до 35 млн. лв. при печалба от 7 млн. лв. "Откакто навлязохме в България преди над 20 години, оборотът и пазарният ни дял постоянно се увеличават", заяви на среща с журналисти Болдижар. Мениджърът пое дейността на компанията в България и Румъния в началото на тази година, като замени Бригита Ебле.

Разменихме стоки за 64 млн. евро с Молдова
В. Новинар

Стоки за 64 млн. евро е разменила страната ни с Молдова за първите шест месеца на годината. Това съобщи ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси в Букурещ Бронислав Денев. Той обясни пред Фокус, че може би в момента нашият бизнес пропуска възможността, че голяма част от селскостопанската продукция на Молдова има нужда от реализация в чужбина. „Ембаргото, което Русия наложи и в посока на Молдова, дава възможност на някои от нашите фирми да направят така, че да се обърнат към Молдова за закупуване на определени селскостопански продукти“, изтъкна Денев. Той допълни, че ембаргото не влияе на търговските ни отношения с Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още