IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели по Черноморието сключвали трудови договори след обявени проверки

Най-честите нарушения са на работното време

10:12 | 17.09.14 г.
Работодатели по Черноморието сключвали трудови договори след обявени проверки

Масови нарушения в трудовите договори на сезонните работници по Южното Черноморие е установила Главната инспекция по труда ГИТ. Голяма част от договорите, например, са сключени на 10 юли – датата, на която беше обявено началото на проверките в курортите по Южното Черноморие.

Най-честите нарушения са на работното време – нерегламентирано полагане на извънреден труд и неспазване на изискванията за почивка. Повечето работодатели не плащат нощен труд, нито по-високи надници за работа в почивни дни, съобщи Инспекцията.

Други чести нарушения са липсата на документи на обектите, от които да е видно разпределението на работното време и кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. По време на кампанията са извършени 961 проверки в 959 предприятия с 13 290 наети в тях. Установени са 63 лица без трудови договори.

Инспекцията по труда е съставила 299 акта за установяване на административно нарушение, на базата на които се налагат глоби. Данните от инспекционната дейност показват, че нарушения се допускат основно в малките търговски обекти, ресторанти и хотели, докато в по-големите комплекси не се установяват сериозни нередности.

Според Главната инспекция по труда има положителна тенденция към намаляване на сериозните нарушения по сключването на договори, заплащането на труда и организацията на работното време.

От инспекцията обясняват, че кампаниите се провеждат в област Бургас, тъй като там увеличението на наетите заради сезонната заетост е най-осезателно. По данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите в областта са се увеличили с 30 хил. души през юни спрямо април, последният месец, върху който сезонната заетост не влияе на пазара на труда. За сравнение в другата морска област – Варна, броят на наетите се е повишил с около 12 хил. души.

Във Варна извършените проверки през сезона са 744 в 660 предприятия с над 20 хил. наети в тях. Лицата, работещи без трудови договори, са били 44, нарушенията по работното време – 313, а по заплащането на труда – 151. Съставените актове за установяване на административно нарушение са 358.

В началото на месеца Главната инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция за приходите (НАП) започнаха съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен. Проверяват се над 2 хил. предприятия, в които голяма част от персонала е нает на непълен работен ден и няма икономическа логика за това.

Проучване на социалното министерство и БАН от миналия месец показва, че сред работодателите са се появили редица сиви практики с цел спестяване на осигуровки, които на практика се възползват от вратички в закона и не представляват нарушение, а „игра с буквата на закона”.

Именно назначаването на лица на непълно работно време беше определено като широко разпространен начин за заобикаляне на законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още