IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 септември

07:53 | 18.09.14 г.
Преглед на печата за 18 септември

ЕСО може да бъде засипан от искове за 50 млн. лв.
В. Капитал Daily

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е с частично блокирани сметки. Конкретната сума е 3.6 млн. лв., а мярката идва, след като Софийският градски съд уважи молбата на "Ибердрола Ринюъбълс" за обезпечение на бъдещите искове на компанията. Причината е усвояването от ЕСО на гаранции по неосъществен вятърен проект на испанската фирма в България. Съдът е приел аргументите на "Ибердрола", че НЕК (чиито права са поети от ЕСО след фактическото разделяне на двете компании) вероятно е усвоил средствата без основание, тъй като проектът не е изграден и по него държавната компания не е направила никакви разходи. Тепърва испанската фирма трябва да съди ЕСО за връщане на парите.

Всеки пети българин е без здравни вноски
В. Сега

Близо 19% от българите не са се осигурявали за здраве през 2013 г. По данните на НСИ това означава, че 1.417 млн. души по закон подлежат на здравно осигуряване, но реално не го правят. В същото време делът на постъпленията от здравни вноски е 65% от отчетените през 2013 г. приходи в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Размерът на приходите зависи от намаляване броя на неосигурените лица, наличие на голям дял осигуровки върху минимални за страната доходи на заети лица и миграцията на трудоспособно население извън страната.

Избирателят харесва възможността за пренареждане на листите
В. Сега

Българите харесват възможността за пренареждане на листите, сочи последното проучване на агенция АФИС за периода 9-14 септември. Три седмици преди изборите 23% от гражданите твърдо са решили да се възползват от преференцията, а други 40 на сто казват, че е възможно да изразят своето предпочитание, съобщи шефът на АФИС Юрий Асланов пред "Сега". Както и на евроизборите, най-твърди "за" преференцията са от Реформаторския блок. Изненадващо на второ място се нареждат симпатизантите на ДПС, отчита сондажът.

Искат повече европари за плодове и зеленчуци
В. Стандарт

Повече европари за плодове и зеленчуци искат браншовите организации в сектора. Към момента с решение, взето зад гърба на браншовите организации, е предвидено разпределение на парите за уязвимите сектори плодове, зеленчуци и животновъдство в съотношение 70:30. Животновъдите ще получават 126 млн. евро от ЕС и над 47 млн. евро национални доплащания, каза Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите в България. За стопаните, които отглеждат плодове и зеленчуци, ще има само 36 млн. евро и още 15 млн. лв. за тези, които отглеждат протеинови култури - боб, соя и др. Браншовиците настояват с писмо до земеделския министър Васил Грудев и еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош да се преразгледа разпределението на парите, за да не се унищожи секторът. Те предлагат 81 млн. евро да се дават за зеленчуци и плодове, а 83 млн. евро, в това число и националната помощ, да отидат за животновъдите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още