IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Alibaba дава шанс на някои акционери да продадат книжа по-рано

По принцип от служители и други инвеститори в компании, които планират да станат публични, се изисква да не продават поне няколко месеца

12:31 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Възможността инвеститори да осребрят по-рано акциите, преди да е започнала активната търговия, подчертава серията предизвикателства, пред които са поставени банкерите при търсенето на печелившата сделка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Възможността инвеститори да осребрят по-рано акциите, преди да е започнала активната търговия, подчертава серията предизвикателства, пред които са поставени банкерите при търсенето на печелившата сделка. Снимка: Ройтерс

Няколко инвеститора в Alibaba Group Holding Ltd. ще могат да продадат акции за повече от 8 млрд. долара в деня, в който китайският онлайн търговец направи своя борсов дебют. Според Wall Street Journal това е необичайно споразумение и ще повлияе на банкерите, когато оформят и подават ценовите оферти.

По принцип от служители и други инвеститори в компании, които планират да станат публични, се изисква да не продават ценните книжа поне няколко месеца. Това е един вид гаранция, че цената на акциите ще бъде защитена в първите дни на компанията на борсата.

Но в случая с Alibabа близо една трета от акциите, които биха могли да бъдат продадени, не попадат в тези ограничителни рамки, става видно от публичните документи на компанията. За сравнение – на Facebook не бе позволена предварителната продажба на акции, когато социалната мрежа се качи на борсата.

Търсенето на книжа на Alibabа изглежда силно в навечерието на IPO-то в петък. Все пак възможността инвеститори да осребрят по-рано акциите, преди да е започнала активната търговия, подчертава серията предизвикателства, пред които са поставени банкерите при търсенето на печелившата сделка.

Банкерите, които съветват Alibaba, взимат предвид пакета от акции, който не попада в ограничителните рамки, когато оценяват колко търсене ще трябва да генерират, за да гарантират, че книжата ще се търгуват с премия след сключването на дадена сделка. Това е фактор, който играе роля при финалната ценова оферта.

Не ясно кой точно има право да продаде акциите си веднага. Документите на Alibaba издават, че някои привилегировани акционери не попадат в ограничителните рамки, но имена не са посочени. Според WSJ някои хедж фондове и държавни пенсионни фондове са със статут на привилегировани акционери.

Компанията и банкерите й, които продават акции на инвеститори в САЩ, Европа и Азия вече една седмица, постепенно орязват възможностите за покупка и самите те решават кой и какви акции да получи. Над 40 инвестиционни компании са поискали книжа на стойност повече от 1 млрд. долара.

Според някои наблюдатели големият пакет от нетъргуеми акции е още един знак за влиянието, което Alibaba имат над своите банкери. IPO-то на онлайн търговеца не е типичното за Wall Street поне по няколко причини. Едната е, че китайската компания дава на петте банки поематели на емисията приблизително равни роли, вместо да посочи една водеща.

Alibaba и банките ще се фокусират върху цената, при която ще стартира търговията на Нюйоркската фондова борса в петък. Инвеститорите, които участват в първични публични предлагания, купуват на дебютната цена, надявайки се тя да се покачи след старта на търговията. Но продавачите на книжата, измежду които попадат самата компания и инвеститорите й, които имат правото да продадат по-рано акциите си, не искат да се разделят с тях на твърде ниска цена.

IPO-тата в глобален мащаб, които са набрали минимум 5 млрд. долара, са поскъпнали с 9,6% по време на дебютите си и с 9,9% в първата им седмица на борсата, сочат данни на Dealogic.

Публичните документи на Alibaba показват, че по-голямата част от сегашните акционери няма да могат да продават акциите си поне докато не минат шест месеца от датата на предлагането. В ограничението не попадат акции, за които вече те са дали съгласие да продадат по време на IPO-то и вече са упоменали в проспекта.

Най-големите акционери SoftBank Corp., Yahoo Inc., основателят Джак Ма и изпълнителният вицепрезидент Джо Цай няма да могат да продават акциите си поне една година след IPO-то, гласи още проспектът. Четирите акционера ще притежават 58% от общия брой акции на дружеството след сделката.

Ма продава част от своите акции по време на IPO-то - около 12,8 млн. акции на стойност близо 867 млн. долара. Това е приблизително 6% от неговия дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още