IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 септември

07:43 | 19.09.14 г.
Преглед на печата за 19 септември

Прокуратурата тихомълком е прекратила разследването за заменките

В. Капитал Daily

Софийска градска прокуратура (СГП) е прекратила тихомълком разследването за заменките на държавни имоти по времето на "Тройната коалиция". Това е станало в деня, в който Пламен Орешарски беше избран за премиер с подкрепата на ДПС и БСП. За разлика от образуването на делото, което беше съобщено шумно, държавното обвинение не е намерило за необходимо да съобщи за решението си.

По делото за длъжностно престъпления бяха привлечени като обвиняеми бившият министър на земеделието Нихат Кабил, бившият министър на Държавната агенция по горите Стефан Юруков и изпълнителният директор на Държавното горско управление Илиян Симеонов. От СГП съобщиха, че мотивът за прекратяване на разследването е липсата на извършeно престъпление от обвиняемите.

Разследването на прокуратурата по случая продължи близо три години и обект на проверката бяха малка  част от заменките от времето на Тройната коалиция.

Сметката за изборите зад граница набъбна до 1.9 млн. лв.

В. Сега

Постоянно растящите разходи по организирането на вота в чужбина вече възлизат на 1 876 000 лв. за 426 избирателни секции по последни данни на външното министерство. Така се очертава тенденция за сериозен ръст на разходите за парламентарните избори на 5 октомври. На депутатския вот през 2013 г. бяха похарчени 710 хил. лв. за 211 секции зад граница.

Първоначално заделената сума по план-сметката на правителството бе 1.2 млн. лв. за отварянето на 293 секции. В началото на септември прогнозният разход бе повишен на 1.5 млн. лв. След като се разбра, че секциите ще достигнат рекордния брой от 426, дипломатическото ведомство закова бюджета си на близо 1.9 млн. лв. Увеличението трябва да дойде от преструктуриране на разноските по план-сметката, която предвижда разходи от почти 26 млн. лв. МВнР оправда растящата цена на вота зад граница с безпрецедентно нарасналия брой на местата за гласуване при намалял бюджет.

Съдебната система пак поиска завишен бюджет

В. Сега

За пореден път Висшият съдебен съвет поиска следващият бюджет на съдебната власт да е с около 100 млн. лв. по-висок, съобщи "Правен свят". Същевременно кадровиците предлагат да бъде намалена собствената приходна част от бюджета, която се формира от съдебни такси. Така на практика допълнително ще се завиши държавната вноска.

Според ВСС следващият бюджет трябва да е 543.7 млн. лв. при 434 млн. лв. през 2014 г. Оттам се аргументираха, че догодина трябва да има с 63 млн. лв. повече за заплати в системата. Председателят на бюджетната комисия Михаил Кожарев обясни, че ВСС ще предложи законови промени за преизчисление на минималната заплата в системата.

МОН сезира прокуратурата за фалшиви дипломи

В. Сега

Просветното министерство сезира Районната прокуратура - София за сайт, който предлага продажба на дипломи за средно и висше образование. Очаква се по случая да бъде образувана проверка и да бъдат предприети съответните действия с цел прекратяване на подобни престъпления, уточняват от ведомството. В МОН са постъпили няколко сигнала за интернет страница, на която се предлагат за продажба дипломи.

Информацията за подобно престъпно предлагане се разпространява в социални мрежи и потребителски портали в интернет. Министерството напомня, че стриктно следи, контролира и регистрира издаването на дипломи и сертификати. Взети са съответните превантивни мерки за защита на документите от форми на манипулации и фалшификации.

2500 евро за готвач в Алпите

В. Стандарт

Поне 250 работни места за българи в австрийските ски курорти ще бъдат предложени на най-голямата международна трудова борса у нас. Тя ще се проведе на 10 октомври в културен център "Морско казино" в Бургас. Представители на хотелски комплекси в Австрийските Алпи ще подберат само хора с квалификация, опит и добър немски и английски за сервитьори, бармани, готвачи и камериери. Над 100 пък ще са офертите в областта на хотелиерството и ресторантьорството през зимния сезон в Германия. Там също се търси квалифициран персонал за готвачи, сервитьори, рецепционисти и работници за вериги за бързо хранене.

Шейхове дават 200 млн. долара за БГ пристанища

В. Новинар

Шейхове от Катар са готови да инвестират от 1 млн. до 200 млн. долара в български пристанища. Огромни инвестиции в наши портове, хотели, заводи и мини обмислят още предприемачи от САЩ, Русия и Китай. Чужденците са се обърнали към специализирана професионална мрежа от бизнес посредници в България и очакват предложения за подходящи обекти, в които да вложат поне 1 млн. долара. Това съобщиха бизнес посредниците пред „Новинар”.

Експертите уточниха, че условието наше дружество да получи финансиране от чуждите инвеститори е инвестицията от 1 млн. долара да има възвръщаемост за 5 години. Предприемачите от Катар, САЩ, Китай и Русия са посочили, че имат интерес и към енергийни компании, мини за добив на въглища, големи вериги бензиностанции, хотелски комплекси с казина в морските ни курорти, ВЕЦ, ТЕЦ и др.

Хлябът скача заради новата цена на тока

В. Новинар

По-високите сметки за ток от началото на октомври ще повлекат нагоре и цената на хляба, прогнозират експерти. Най-вероятно насъщният ще скочи в края на октомври, съобщи за „Новинар” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. „Цената на електроенергията е в основата на ценообразуването на всички стоки и особено на хляба”, обясни тя. Кукушева не се нае да прогнозира с колко точно ще поскъпне самунът, но бе категорична, че цената на брашното ще скочи, а това ще принуди търговците да вдигнат цената на хляба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още