IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Димитров: Не държавата, а друга банка трябва да спаси КТБ

Активите на банката не трябва да се продават на парче, смята бившият председател на Сметната палата

11:41 | 19.09.14 г. 4
Валери Димитров: Не държавата, а друга банка трябва да спаси КТБ

Най-добрият спасител на изпаднали в затруднение банки е друга банка, а не държавата, „както непрекъснато ни се втълпява“, заяви в ефира на БНР бившият председател на Сметната палата Валери Димитров. В момента той участва в съвета, съставен от предложени от синдикалните и работодателските организации експерти, които търсят решение по казуса с поставената под особен надзор банка. 

По-късно днес съветът ще се срещне с председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, с когото ще обсъдят ситуацията около банката. 

За Димитров най-добрият вариант за КТБ е тя да бъде закупена от друга банка, която да удовлетвори поне част от исканията на вложителите. Това трябва да бъде „голяма банка, която да послужи като спасител или оздравител“.

Димитров посочи, че тази банка оздравител може да бъде българска, чуждестранна или консорциум от банки.

"С всеки изминал ден състоянието на банката се влошава, влошава се състоянието и на нейните активи. Добрите практики по спасяване на банки означават да се действа много бързо, да се предприемат спешни мерки, защото времето е от значение“, коментира още той и предложи поне да бъде обсъдена възможността за продажбата на банката. След това може и да се пристъпи към евентуалното отнемане на лиценза и преминаване към производство по несъстоятелност.

И в тази процедура КТБ също може да бъде продадена на друга банка, уточни още Димитров, посочвайки, че възможността е предвидена в законодателството за несъстоятелност на банките. Според него банката трябва да бъде продадена в нейната цялост, а не да се започне продажбата на активите й „на парче“.

Преди 20 ноември, когато изтича специалният надзор над банката, могат да бъдат направени много действия по отношение на КТБ, смята още експертът. „Може да има надзорно увеличение на капитала, могат да бъдат предприети действия банката да бъде погълната от друга банка“, заяви Димитров. Той допълни, че стоят открити още много възможности, сред които и Фондът за гарантиране на влоговете да стане основен акционер в КТБ.

При всички случаи обаче преди да бъде отворена поставената под особен надзор банка трябва да бъде подложена на оздравителни процедури, категоричен беше още Димитров. Той посочи, че в момента се очакват предложенията на БНБ по казуса. Засега от централната банка изчакват да видят какво е състоянието на кредитния портфейл и единственото им предложение е към досегашните акционери да увеличат капитала.

На базата на данните от последния доклад на квесторите за кредитите на КТБ обаче Валери Димитров прави мрачна прогноза за бъдещето на банката. Той посочи, че голяма част от кредитите са вътрешни, а от „инсайдърски портфейл нищо добро не може да се очаква“. „Това е лоша банкова практика и обикновено вътрешните кредити не генерират доходи за банката“, обясни експертът. 

Според него БНБ трябва да отговори на въпроса дали е възможно оздравяването на банката. „Ако това не е възможно, трябва да се прибегне към отнемане на лиценза, отиване в производство по несъстоятелност, удовлетворяване на гарантираните влогове“, допълни още той. 

Развитието на ситуацията около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Да ти отговарям ли или сам ще се досетиш ? Джокер - избери си от кошницата с ябълките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Не знам коя банка би искала доброволно да стане кредитор на Певвски и сие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
А дано, ама надали. Искам да ми кажеш, валери, за какво е този закон ако ще го променяме всеки път като настъпим мотиката ? И защо изобщо да създаваме закони ако ще си ги променяме когато ни скимне ? Ми не е ли по-добре да си купим по един автомат и да не се съобразяваме с никакви закони при това положение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Repoman
преди 9 години
Аха, друга банка да вземе батака и да го оправи. Къде е логиката?А банката спасител по каква причина трябва да се съгласи да оправя дупка от няколко милиарда лева? Защо да го прави? И като го направи да не се наложи след няколко месеца да се търси трета банка че да спасява банката дето ще глътне вода за да спасява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още