IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на санкции принуди Exxon и Роснефт да прекратят съвместен проект?

Проектът е в едно от най-обещаващите находища за петролната индустрия и преустановяването на дейността е голям удар, коментира експерт

14:21 | 19.09.14 г.
Играта на санкции принуди Exxon и Роснефт да прекратят съвместен проект?

Американският гигант Exxon Mobil е прекратил съвместните си сондажни дейности с руската компания "Роснефт" в Карско море и Арктика, съобщава агенция „Интерфакс“, позовавайки се на анонимен източник, запознат със ситуацията.

Съвместният проект на Exxon и "Роснефт" щеше да бъде първата стъпка към разработването на трудните за достъп като местоположение залежи в руския Арктически шелф.

По думите на водещия анализатор в компанията за енергийно планиране Prime Executions Крис Кетънман проектът ще бъде замразен в най-добрия случай до следващата година. "Това е едно от най-обещаващите находища за петролната индустрия, така че преустановяването на дейността е голям удар", отбеляза пред Bloomberg Кетънман.

Проучвателните дейности бяха спрени след 12-ти септември, когато Европейският съюз и САЩ представиха новия пакет от санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Американското правителство съобщи, че всички компании трябва да прекратят текущите си съвместни проекти с Русия до 26-ти септември.

Министърът на природните ресурси на Руската федерация Сергей Донски каза, че ще обсъди с "Роснефт" спирането на проучвателните дейности в Карско море и Арктика. Той уточни също така, че не разполага достоверна информация, че блокирането на дейността вече е факт.

"Вероятността е висока, най-вероятно (проектът – бел. ред.) е спрян", заяви министърът.

По думите му в събота му предстои среща с вицепрезидента на "Роснефт" Лариса Каландия.

Новите санкции на Запада целят да окажат допълнителен натиск върху президента Владимир Путин заради действията на Русия в Украйна. Брюксел и Вашингтон значително разшириха предишните мерки, които забраняваха само износа на високотехнологично петролно оборудване за Руската федерация.

Русия, вторият по големина износител на петрол в света, разчита на Арктика и трудно извлекаемите залежи на шистов петрол, за да поддържа производство от около 10,5 млн. барела дневно на фона на намаляващия добив в западносибирските находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още