IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Незапомнено ниски са котировките на зърнените култури на световните борси

Към момента от България са изнесени 1,8 млн. тона пшеница от последната реколта, твърди анализатор

16:16 | 19.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Незапомнено ниски са котировките на зърнените култури на световните борси

Към момента от България са изнесени 1,8 млн. тона пшеница от последната реколта, става ясно от анализа на Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивската стокова борса. Незапомнено ниски за последните десет години са котировките на зърнените култури на световните борси през тази седмица, допълва още той.

Според последните данни цената на пшеницата на борсата в Чикаго се срина до 178 USD/т (около 267 лв./т) като намалението спрямо същия период на миналата година е с 34% (от 238 USD/т). От средата на юни досега намалението е от 22% (от 217 USD/т).

Подобна е и ситуацията на борсата в Париж, където цената на пшеницата от средата на юни до момента е паднала с 24% (от 194 евро на сегашните 156 евро/т).

Този ценови срив е повлиян от изключително добрата реколта от тази култура в световен мащаб (713 млн. т) и в Европа (153 млн. т).

По неокончателна информация, добивите от пшеница в България са на ниво 4,8 млн. т плюс преходен остатък от около 250 хил. т. При вътрешно потребление от около 1,7 млн. т, потенциалът за износ се очертава около 3,3 млн. т, като към момента по официална информация са изнесени 1,8 млн. тона.

Тези количествени показатели онагледяват как излишъците водят до намаляване на цената, коментира анализаторът.

Според него посоченият по-горе ценови срив е допринесъл за замиране на търговията със зърно в страната.

По неофициална информация на българските пристанища вече не чакат кораби за товарене и българските търговци са в изчаквателна позиция с надежди за по-добри цени.

По време на борсовата сесия на Пловдивската стокова борса цената на предлаганата пшеница се е запазила на ниво 310 лв./т без ДДС, а търсенето е било в диапазон 275-280 лв./т до 305 лв./т, като последната цена е с франкировка до българско пристанище.

Спрямо същия период на миналата година търсенето на пшеница е с 12% по-високо ценово ниво (250 лв./т преди година), а предлагането е с 3,2% по-ниско (320 лв./т преди година).

По време на сесията цената на предлаганата царевица е коригирана в низходяща посока и от 260 лв./т е достигнала ниво 250 лв./т, като търсенето е спряло на 245 лв./т без ДДС.

Цената на предлагане на слънчоглед също е коригинара в посока надолу и от 530 лв./т тя е установена на 520 лв./т без ДДС.

Въпреки че от цялата реколта от рапица (492 хил. т) са изнесени около 460 хил. т, все още за остатъчните количества има търсене на ниво 580-590 лв./т, което е с 10% по-ниско спрямо нивото отпреди 12 месеца (650 лв./т), но пък миналогодишните количества са били малко под 300 хил. т, се казва в анализа.

Междувременно от Софийската стокова борса съобщиха, че предложенията на купувачите и продавачите на пшеница са се разминали на нива съответно 280 лв./т и 320 лв./т.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 9 години
Винаги има "обяснение" за поскъпването - времето, тока, сушата/наводненията, ако няма никое от тези, тогава се прибягва до злите, мистериозни спекуланти. Хляба и всичко останало от първа необходимост ще поскъпва - гледай какво правят кака ти Йелън и чичо ти Драхи и повече обяснения не са необходими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Щом като котировките на жито са рекордно ниски, то защо родните хлебопроизводители взеха да тръбят, че хляба ще поскъпне, след като се вдигне ел.енергията от 01.Октомври.2014 г. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
В цял свят прооаизводителите и търговците на жито търгуват с фютчарси Не за цялото количество Цените на фютчарсите през декември януари и февруари бяха над 7 долара за бушел Над средния Запад на С А Щ се изсипа огромно количество сняг А в този район се произвежда над 70% от търгуваната пшеница на борсите в света Вече 4 година в България се произвеждат рекордни количества зърнени култури най вече пшеница Отчита се 4.8 милиона тона пшеница но де факто вероятно е над 5 милиона Всички по умни зърнопроизводители внимателно следят развитието на културите и наличностите Преди 6 месеца написах в Инвестор че цените рязко ще паднат лятото но вероятно никои не чете Сега цените са под 5 долара за бушел и ще паднат още Но има търговци които сключиха фютчарси за 7 долара за бушел В България вероятно няма да си вземат поука Те просто ще продължават да п
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още