IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров: КТБ не може да отвори без политическо решение

Все по-теоретичен е вариантът сегашните акционери да осигурят 6,5 млрд. лева, за да попълнят капитала на банката, според управителя на БНБ

20:22 | 19.09.14 г. 6
Искров: КТБ не може да отвори без политическо решение

Без политическо решение поставената под особен надзор на Българската народна банка (БНБ) Корпоративна търговска банка (КТБ) не може да отвори. Това коментира управителят на БНБ Иван Искров в интервю за БНТ. Цялото интервю с Искров ще се излъчи в неделя сутрин по националната телевизия.

“Българската народна банка и нейният управител в частност винаги, от първия ден, е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, по най-бърз начин да бъде оздравена”, коментира гуверньорът на Централната банка.

По думите му все по-теоретичен е вариантът сегашните акционери да осигурят 6,5 млрд. лева, за да попълнят капитала на банката. Той припомни също, че от началото на годината акционерите говорят за държавна помощ, а това няма как да стане без правителствено решение и парламентарна подкрепа.

“Дали ще се случи, това също не зависи от Централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери и Министерството на финансите, съответно зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство”, допълни той.

“Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взима решения как да се харчат парите на данъкоплатците”, коментира още Искров.

Той отказа да коментира обвинението на шефа на КТБ Цветан Василев, че е “марионетка”. “Не съм бил ничия марионетка, всичките ми действия са публични и подчинени на закона. Нека да се кажат конкретни факти и действия, които имат намек за марионетност”, посочи той.

Припомняме, че днес главният прокурор Сотир Цацаров каза, че цялата истина за КТБ ще се изнесе в съда. Той потвърди, че вчера е подписана молбата за екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия и днес тя е изпратена на сръбските власти.

Междувременно в интервю за “24 часа” подуправителят на БНБ Димитър Костов също посочи, че при оздравяването на КТБ няма да се мине без участие на държавата. Той обяви също, че БНБ обмисля възможността да се направи цялостен външен преглед на активите на всички банки в страната.

Всичко за казуса с КТБ можете да проследите тук.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Спомням си, че бойко беше го погнал да го маха, но после го остави.Каква ли е била сделката на искров с бойко????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
Lemon's
преди 9 години
Като трябва политическо решение, защо си на този пост бе ***?Този за нищо не става, а е централен банкер цели два мандата...Какво става след като банкерите не могат да вземат решение за банките, а се чака политиците да свършат това?Пълно разследване на Искров за това какво е правил, като централен банкер два мандата и пълен одит на неговите решения. Същото и за главния прокурор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
Е нали уж централната банка беше независима... защо за всичко трябва политическо решение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Ами няма да я оздравяваме бе, Искров!Фалирай я и изплащай 100 000 евро на човек и това е!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
toto 2
преди 9 години
Колко хора вземат заплати за да приказват глупости...Законите са врата в полето ,всеки си минава откъдето си иска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
chervenuh
преди 9 години
Тъпани, какво оздравяване? Има закони за влоговете, ако не можете да ги спазвате - уволнения и в затвпра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още