IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо само въздушните удари не са достатъчни за борбата с Ислямска държава?

Стратегията на Обама за борба с тероризма е предопределена да се провали без инициативи за сигурност, политически инициативи и участие на сухопътните войски

14:15 | 21.09.14 г. 3
Защо само въздушните удари не са достатъчни за борбата с Ислямска държава?

Стратегията на президента на САЩ Барак Обама за унищожаване на джихадистката организация “Ислямска държава” изглежда зависи от залп от въздушни удари, последвани от в момента отсъстващата задържаща сила на сирийските бунтовници и иракските войски, пише Хайдер Али Хюсеин Малик, преподавател във Военноморската следдипломна школа и професор във Военноморския колеж, за CNN.

Според Обама тази стратегия ще доведе до обезвреждане на терористите по същия начин, по който САЩ действаха в Йемен и Сомалия. Реалността обаче е, че няколкото победи срещу Ал Каида в Сомалия, Йемен и Пакистан не са продукт само на въздушната мощ на САЩ, а комбинация от действията на сухопътни войски, съветници и специални сили и нещо изключително важно - години на насърчаване на местното управление и военна реформа, посочва Малик.

Отсъстват ли такива инициативи за сигурност и политически инициативи, стратегията за борба с тероризма на Обама е предопределена да се провали, прогнозира той.

Има две важни поуки от опита в Сомалия, Йемен и Пакистан за войната срещу “Ислямска държава”. Първо, въздушни удари без сухопътни войски не работят. Въпреки иновациите, като например напредналото насочване, разузнаването, наблюдението, засега не е открит заместител на очите, ушите и краката на земята. Такова присъствие САЩ имаше в Сомалия, Йемен и Пакистан, въпреки че мисиите също бяха само за борба с тероризма, подчертава той.

Американските войници в Сомалия, Йемен и Пакистан бяха пряко ангажирани в борбата с Ал Каида, защитаваха съветниците, отбелязваха целите за въздушните удари, транспортираха местните войски, съдействаха за обучението им, провеждаха операции и работеха в тясно сътрудничество с други агенти и местни пълномощници.

Вторият урок, е че подобряването на местното управление и изграждане на военните сили е трудно, но все пак това е най-доброто оръжие срещу повтарящия се ислямски радикализъм, коментира още Малик.

Разбира се, Вашингтон не може да поправи местната политика в разпадащи се държави, които са въвлечени от десетилетия в конфликт, който се влошава заради етнически и религиозни разделения, подчертава той. Въпреки напредъка в Йемен, Сомалия и Пакистан, властите там се задъхват от проблеми заради пропуски в управлението и имат нужда от силна стратегия за разоръжаване, демобилизация и реинтеграция, налагане на върховенството на закона и гарантиране на религиозните свободи.

Племенни и религиозни разделения продължават да заплашват сомалийските и йеменските войски, а пакистанските военни и разузнавателни служби са широко възприемани като симпатизират на талибаните в Афганистан, отбелязва още той.

Реалистично е САЩ да изпратят от 4 до 6 хил. военни, за да се подпомогне процеса по събиране на разузнавателна информация, да се обучават сирийските бунтовници, да се съживи иракската армия, да се изгради национална гвардия и да се изпълнят други важни задачи. Това най-вероятно би отнело около две години.

Междувременно дипломащията трябва да настоява за подобряване на управлението в Ирак, включително осигуряване на представителност на всички основни етнически и религиозни групи в иракските и сирийските сили за сигурност.

Побеждаването на враг като “Ислямска държава” няма да е лесно и ще изисква политическа смелост от страна на САЩ. Многостранен ангажимент също е абсолютно необходим. Това е един конфликт, който не може да се спечели от въздуха, заключава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Аз въобще се чудя защо продължават да пишат и да публикуват глупости?? Няма такова нещо като "ISIS" външния министър на Русия в интервиюто си посочи, че "терористите" биват въоражавани от US и EU. Коя е банката през която минават финансовите им операции, ами HSBC -No Muslim organization supports ISIS, but US & UK dohttp://rt.com/op-edge/189588-hsbc-account-closure-muslims-uk/е санкции няма ли там, права на човека ?? Ей инвестора, вие кой клас имате до обяд извинете, защо пишете пак такива пропаганди както и в целия EU. Русия била потенциална заплаха е майка му ***, вече вие нормални ли сте ? Защо публикувате тъпотии ???? Това същото като 9/11, арабите били виновни, 1е и паспортите им бяха намерили там в руините леко поизгорели е питам се не ви ли писва от демагигия и простотия и да повтаряте лъжите на пентагона ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
А аз се питам кога, аджеба, нашето плезидент ще реши да им реши въпроса там, като изпрати наши /българи, юнаци/ да ги тепат и там. Кога ще проумее то, че не сме се оправили, щото няма още някой убит български войник, примерно, и няма да вземе крути мерки да запълни пропуска.И да видим как ще отразяваме този път поредната бежанска вълна, която ще ни наредят пак от гейропата да я поемем, приемем и задържим у нас /поне, след като същата гейропа ни я върне/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 9 години
Ех тез разпадащи се държави, като радиоактивни елементи са - седи седи и хоп се раздели на 2 :) Дообре, че сащ нямат нищо общо с тоя полуразпад. Всъщност не знам, експертът не споменава да нямат нищо общо :DНе се научиха, че като въоръжиш едните да бият другите, няма вариант да очакваш "силна стратегия за разоръжаване, демобилизация и реинтеграция, налагане на върховенството на закона и гарантиране на религиозните свободи" от никоя от страните. Ама и за това експертът не казва нищо - значи го очакват, т.е са кръгла нула в обмислянето на омиротворителни планове. Което всъщност историята го доказва. Или не се учат от грешките си или умишлено ги "допускат". Жалко че има балами дето им вярват на пропагандата :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още