IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йорг Золфелнер: Инвеститорите имат нужда от ясни правила

Две тарифи за тока в България - за бедни и богати, няма да проработят, според директора на EVN България

14:32 | 21.09.14 г.
Йорг Золфелнер: Инвеститорите имат нужда от ясни правила

Необходими са ясни правила и преференциални схеми за компаниите, които искат да инвестират в българската икономика. Това коментира пред Bulgaria on Air Йорг Золфелнер, председател на експертната комисия по енергетика към Германо-българската индустриално-търговска камара и директор на EVN България.

Той подчерта, че честата смяна на изискванията спрямо инвеститорите отблъсква фирмите, включително и тези които искат да инвестират в енергетиката.

За разликите в цените на електроенергията в България, Германия и Австрия, либерализираният пазар и енергийната ефективност със Золфернер разговаря репортерът на Bulgaria On Air Кремена Кръстева.

Почти еднаква е била цената за битовите потребители в България и Австрия преди две години - съответно 90 и 97 евро за един мегават час. В Германия сметката излиза значително по-висока – 264 евро за мегавата.

Причината за голямата разлика в цените на двете централноевропейски държави е, че в енергийния микс на Германия е включена енергия от фотоволтаици, а в Австрия се разчита преди всичко на водноелектрическите централи, обясни Золфелнер.

Германия и Австрия инвестират в централи от възобновяеми енергийни източници, което има добро въздействие върху околната среда. И пряк ефект върху цените - надолу. Това обаче е така, защото пазарът там отдавна е либерализиран и съществува енергийна борса.

По думите на Золфернер, „ако има повече ВЕИ-та, има автоматично намаление на цените на енергийните борси”. Той поясни, че базисната цена на екоенергията е по-малка, докато надценката е повече. „Но наистина ние трябва да плащаме, ако искаме чист въздух”, коментира Золфелнер.

Той е скептичен относно предложението да се въведат две тарифи за тока в България - за бедни и богати. Досегашният опит показlал, че тази практика не работи, защото много домакинства инсталират няколко електромера, за да се възползват от евтината тарифа. Има и други причини това да не се случи.

„Нещо, което ми прави голямо впечатление, е че винаги дискутираме тази тема от гледна точка на регулирани цени. Но ако имаме либерализация - как искаме да направим тази социална политика с двустепенна тарифа? Ако имаме либерализацията, ще имаме свободни цени,” коментира Золфелнер.

Брюксел отдавна настоява енергийният пазар у нас да бъде либерализиран. Има и забележки към работата на енергийния регулатор. В Австрия и Германия се регулират не цените, а конкуренцията на пазара.

Целия репортаж можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още