IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк се обяви против количествените улеснения на ЕЦБ

Няма значителни рискове от дефлационна спирала в еврозоната, посочи гуверньорът Йенс Вайдман

14:09 | 22.09.14 г. 14
Бундесбанк се обяви против количествените улеснения на ЕЦБ

Гуверньорът на Германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман разкритикува Европейската централна банка (ЕЦБ) за последните ѝ действия, включително орязването на разходите по заеми и изкупуването на нов дълг.

Въпреки че Вайдман е и член на Изпълнителния съвет (ИС) на ЕЦБ, той посочи в интервю за Der Spiegel, че действията на институцията няма да накарат правителствата да приложат много необходимите реформи. По думите му мерките надхвърлят предишни опити да се насърчат банките да кредитират повече, което би могло да стимулира кредиторите да поемат по-големи рискове за сметка на данъкоплатците.

"По мое мнение най-новите решения на ИС на ЕЦБ са фундаментална промяна на курса и драстична промяна на паричната политика... По-голямата част от членовете на Съвета сигнализираха за това, че паричната политика може да отиде много далеч и да премине на нова територия", изтъкна гуверньорът на Бундесбанк.

Коментарите на Йенс Вайдман дойдоха в момент, когато ЕЦБ даде началото на първия кръг от таргетираните дългосрочни операции по рефинансиране с надеждата, че предоставянето на лесни пари на банките ще подобри кредитната активност и ще противодейства на стагнацията на цените в 18-членния валутен блок.

Първоначалните кредити в размер на 82,6 млрд. евро бяха под очаквания диапазон от 100 до 300 млрд. евро, като се очаква да имат сравнително малък незабавен ефект върху растежа на цените и икономическата активност. Заемите са с падеж след четири години и са при годишна лихва в размер на 0,15 на сто.

Вайдман предупреди, че "банките биха могли да бъдат освободени от рискове за сметка на данъкоплатците". Според него базираната във Франкфурт ЕЦБ трябва да изкупува само активи с малък риск, въпреки че такива на пазара няма много.

По-ранните кръгове на евтини заеми на ЕЦБ за банките, в комбинация с близките до нулата разходи по заемите не направиха много, за да стимулира кредитирането на бизнеса в Европа. Голяма част от средствата бяха пренасочени към инвестиции в държавни ценни книжа на страни от еврозоната. Според Вайдман на подобно развитие може да станем свидетели и сега.

Йенс Вайдман също така повтори предишно свое твърдение, че той не вижда значителни рискове от дефлационна спирала в еврозоната.

В отговор на въпрос относно настоящите икономически проблеми във Франция и Италия, гуверньорът на Германската централна банка посочи, че еврозоната няма да бъде в състояние да загърби своите проблеми, докато двете страни не приложат строги структурни реформи.

"Колкото по-дълго тези две големи страни не създават условия за растеж и стабилност, настоящата слабост в еврозоната ще продължи, а с нея и натискът върху паричната политика", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Че не сме най-производителния народ не сме, но не може да се каже същото за Италия, по-специално северната част, за южната ще сме на едно мнение, Франция, както и някой области на Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
абе беше тя тая ама нещо нещата се промениха нещо вече не ги *** за слива англоговорящите и това много ги дразни все пак почти навсякъде по света има инитернет ... :)) хората се информират, учат не са чак толкова гламави като едно време и в един красив момент, няма да имаме вече нужда от англоговорящи вечни съююи и приятели няма ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
да ти кажа съвършенно си прав, ето точно затова не сме напред колега ама точно зради тоя пусти меч. Нашия народ го мързи да бачка нема кво да се ланготиме, ако бачкахме ехеее и да впрегнем и *** и те шапка на тояга ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
И ти си от периферията. Значи и ти бараш меча? Трябва ли да се изреждат поименно френските, испански, италиански дори португалски компании, които не са никак малки и са с голям относителен % в БВП-то на Еврозоната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
The Big One
преди 9 години
То пък нали нещо зависи от тях.Квото кажат USA и Англия това става и не само в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
Някои хора са твърдо убедени в магическата сила на цифричките, написани върху хартийките, наречени банкноти. И ако се бил постигнел паритет с долара изведнъж щяло да стане нам кво си. А цената на хартийките зависи само от това какво можеш да си купиш с тях. На този свят няма нищо по-лесно за постигане от инфлацията. Връщането обратно е много много трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
При това евро, дето е на 14 месечно дъно спрямо долара само количествени улеснения ни трябват, за да се оправят напълно нещата. Ама на някои хора инфлациата все не им стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Не мога да повярвам на очите си Цяла Европа вижда опасността от дефлация мижавия ръст на Б В П на Европа прекалено силното евро опасността от рецесия в големи части на Европа само в Германия не виждат това Вероятно ще го видят когато и икономиката на самата Германия зацикли Неизбежно е Просто локомотива на Европа ще остане и без гориво и без вагони Желанието Европа да стане водещата икономическа сила в света ще остане илюзия За съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Пирон
преди 9 години
Да, ако тя напусне валутния съюз за всички ще бъде по-добре и може би ЕС ще оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Германия според мен и в момента разработват стратегия за бягство от еврото... и без това насила го приеха - винаги са го мразели, защото чрез него те практически финансират дефицитите на цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още