IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК анализира обединение на "Софийски имоти" и "Галатея 2002"

Решението за сливането на двете общински компании беше взето на 24 юли от Столичния общински съвет

16:25 | 24.09.14 г.
КЗК анализира обединение на "Софийски имоти" и "Галатея 2002"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна производство относно обединението на „Софийски имоти“ и „Галатея 2002“, собственост на Столичната община. От регулатора определят, че операцията ще окаже въздействие върху пазара на недвижими имоти в страната и затова ще изготвят оценка на планираните действия. КЗК призовава заинтересовани лица да дадат своето становище във връзка с нотификацията. 

Едноличен собственик и на двете дружества е Столичната община. Заради сериозни финансови загуби през последните години на 24 юли Столичният общински съвет одобри предложението „Галатея 2002“ да стане част от „Софийски имоти“.

Общинските съветници наредиха управителите на двете компании да предприемат необходимите за това действия, описани в Търговския закон. Вливането на „Галатея 2002“ в „Софийски имоти“ трябва да стане без увеличаване на капитала на приемащото дружество, гласи още решението. Разходите по обединението ще се поемат от „Софийски имоти“.

„Галатея 2002“ управлява множество имоти, сред които училищни лагери и хотели по Черноморието и във вътрешността на страната. С годините част активите на дружеството бяха приватизирани.

С отделно съобщение от КЗК уведомяват за още едно започнато производство за обединение на общински предприятия от София – на „Пазари Юг“ и „Озеляняване“. „Пазари Юг“ стопанисва пазарите в столичните квартали „Иван Вазов“, „Красно село“ и „Борово“.

Решението за обединението на двете дружества беше взето на заседанието на Столичния общински съвет на 10 юли. Разходите по операцията ще се поемат от „Пазари Юг“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още