IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на бюджета – неизбежен и мотивиран или „опипване на почвата“?

Разнопосочни мнения за предложената актуализация на бюджета изказаха икономисти и експерти пред Investor.bg

10:40 | 30.09.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

От „политически ход“ и „опипване на почвата“ до „неизбежна“ и „мотивирана“ варират определенията за предложената актуализация на държавния бюджет, които Investor.bg събра от икономисти и експерти. Изказани бяха и мнения, че тя е реалистична техническа картина за рисковете, но и че се излъчват негативни сигнали към външните наблюдатели и инвеститорите. 

Част от икономистите изразиха и убеждението си, че не вярват бюджетът да е бил нарочно сбъркан от кабинета „Орешарски“, както заподозря президентът Росен Плевнелиев.

В предложението на Министерството на финансите за ремонт на бюджета е записана прогноза за дефицит на касова основа по КФП до 4% от прогнозния БВП (3,1523 млрд. лв). Предлага се да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране до 4,5 млрд. лв. в рамките на 2014 г., а максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв. 

Предвижда се утре Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа проекта за актуализация на бюджета.

Проф. Боян Дуранкев: Актуализацията на бюджета е политически, не икономически ход

Актуализацията на бюджета е политически, а не икономически мотивиран ход, коментира проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС. Според него е подходено несериозно, а самото предложение е слабо мотивирано. От 2009 година насам всяка година има актуализация на бюджета, но за първи път се стига до емитиране на такъв дълг, заяви той.

„Гледано е как да се харчи, а не как да се трансферират приходите от едно перо в друго”, допълни икономистът.

Дуранкев критикува и плановете на служебното правителство 2,7 млрд. лева от предлагания нов дълг, в размер на общо 4,5 млрд. лева, да бъдат отделени като резерв за банковата система. „Тези пари са заложени, ако една банка фалира, да има резерв. Няма „ако”, когато се прави бюджет”, категоричен беше Дуранкев.

Според експерта новият дълг е „шамар за данъкоплатците” и решение, което да оправдае големите харчове на следващото правителство. Той изказа и съмнението, че актуализацията, предложена само седмица преди изборите, всъщност е "опипване на почвата", за да се разберат реакциите и нагласите.

В много страни от ЕС бюджетните дефицити надхвърлят лимита от 3%, призна Дуранкев. Той обаче посочи, че този показател се следи стриктно и това ще се отрази негативно на желанието на България да стане част от еврозоната и от банковия съюз.

Според него, ако се стигне до актуализация, тя трябва да бъде в рамките на дефицит от 3% и в никакъв случай да не бъде теглен нов заем, особено за запълване на Фонда за гарантиране на влоговете. По думите му емитирането на нов дълг заради задължения на една частна банка означава просто прехвърляне на дълга от частната институция към данъкоплатеца.

Дуранкев коментира, че методите за спасяване на банки в САЩ и ЕС вече не се тълкуват като добри и морални, защото дискриминират всички останали компании.

Проф. Чавдар Николов: Дефлацията ни изненада

Актуализацията на бюджета е мотивирана и е закъсняла, но има време да се ремонтира бюджетът, смята проф. Чавдар Николов, експерт по международни икономически отношения и макроикономика в ЮЗУ "Неофит Рилски".

Той заяви, че не вярва бюджетът да е бил нарочно сбъркан от кабинета „Орешарски“, както заподозря президентът.

„Възможно е да е имало грешки, но много икономисти, включително и аз, бяхме изненадани от дефлацията“, заяви проф. Николов.

Експертът не очаква обаче ремонтът да реши въпросите за планирането на приходите и проблемите със събираемостта.

Чавдар Николов категорично подкрепя идеята държавата да окаже финансова подкрепа на КТБ, тъй като според него колкото повече се бави решението на проблема, толкова „дупката става по-голяма“. По думите му ще е сериозна грешка поставената под надзор банка да бъде обявена в несъстоятелност.

Вместо това според него с част от планирания заем банката може да се оздрави, а държавата дори ще спечели, ако финансовата институция бъде оздравена, въпреки отделените за целта средства. В цял свят се спасяват банки, припомни проф. Николов.

Икономистът коментира, че поредица от управляващи задават едни след други погрешни рецепти за управлението на държавата и така страната на практика не е излизала от кризата след 2008 – 2009 г.

Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Не мога да кажа, че тройната коалиция не е крадлива, както като достатъчно умен и информиран не мога да посоча нито едно правителство, особено у нас, но дори по света, което не гепи! Преди 10-тина години заради нагла, безогледна корупция и шуробаджанащина си отиде цялата еврокомисия! Бедна ти е фантазията за какво става дума в партиятя, която се кани да спечели и управлява! Както вече казах преди време, разликата е в отношинието към стадото. Едните стрижат и дават по някой кокал и на публиката, а другите дерат и усвояват за поколенията! Само абсолютен глъм, едноклетъчен капиталист с мозък на футболен фен като някои долуписали може да отиде да гласува за партия, която "няма" да краде! Обвиненията между политиците са на принципа "стани да седна" и само плоскоглави им вярват! Разликата е кой колко въздух оставя за околните! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 9 години
Ако не си толкова индоктриниран политически, вероятно би могъл да пишеш смислени неща.Аз по принцип съм против всякакви заеми, кредити и т.н. Така си водя фирмената политика и личния живот. Но кой съм аз, за да казвам кое как да бъде? Тук има хора, които постоянно твърдят, че макроикономиката няма нищо общо ....абе с реалния живот,да речем. Според тях - харчлъка му е майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
***, не ***, пожелавам на всички вас с "истински бизнес" да изпролетите! Хахаха! То ако истинският бизнес беше да меташ го^вна по некви комунисти, онанисти и пр., да се плюе по всичко дето некой некога е направил в тази държавица и да сочиш на изток, за да оправдаваш с някого там посрания си ***, то най-големият капиталист в България щеше да е Едвин Сугарев и Ал. Йорданов. Нали те ви отвориха очите и прозореца за слънцето! хахахаха....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
п.п. Приходите - 1 милрд. по малко , разходите - 2 млрд в повече , инфлацията - не било инфлация ми дефлация . Много се *** тоз човек ( Ореха ) да знаеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 9 години
Мави , сори за вметката *** Орешака го видЕхме какъв бюджетар е - да ми кажеш само в бюджета 2014 кое е вярното : приходите , разходите или инфлацията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
МавиГъз ....++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
И само ми кажи, че тройната коалиция не е крадлива, корумпирана и каквато там си я изреди, след като за втори път при тяхно управление ни спират фондовете. Отново тяхното управление завършва с катаклизъм (КТБ) и отново парите в бюджета не достигат. И ми кажи дали не е некадърна след като министри и зам. министри са назначавани за такива само, защото са от приятелския кръг на някой Евксиноградски очилатко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
milioner4e
преди 9 години
Не знам държава в света или поне, айде в западния капиталистически свят, периода от 2002-2007 да не беше белязан от огромен бум, нарастване на доходите и придобиване на милиони жилища. Аз като гледам и Великобритания и Америка и западна Европа, особено Испания, Гърция и ние барабар с тях имахме наистина забележителен ръст. Само не ми казвай, че това е благодарение на всемогъщия Пацо, който дори вкара плоския данък 2008. И малко пораждат спорове данните. Защо при инфлация от над 12% за 2008 имаме ръст около 6%? Не е ли малко малко това нещо? Особено като се има предвид, че сме следсоциалистическа държава ръста през тези години трябваше да е или поне близо до двуцифрен, но повече от 6% не постигнахме. Най-развитите икономики имаха ръст колкото нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
И още пролетта писах тук, че много колеги и клиенти споделяха, че за сефте от ГЕРБ насам са изкарали малко по-спокойна зима и беше се появил малко оптимизъм, че нещо помръдва напред и хайде - оставка! Сега всички се готвят за нов ледников период ала Дянков или който там сложи Тиквата и затварят черупките. Чужди компании затварят и се изнасят. Не бягат от Орешарски, а от този, който се очаква да дойде! Нищо, че се пише много десен! И кой е казал, че големите работодатели и данъкоплатци са много десни? хахаха! Без ДДС - приходи само от кредити! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
"Имаме и един друг проблем при всяка смяна на правителството от тройната коалиция насам автоматично бюджетът се издънва, коментира Петър Ганев."Хаха... май страшната, крадлива, некадърна, корумпирана и незнам още каква тройна коалиция ще остане в новата ни демократична история като шампион по ръст, развитие и просперитет... !!! хахаха! Въпросът е стадото да подскача по тъпана и да блее на кавала на овчаря от Банкя! муахахаха!Чудят се как да навържат разходите при катастрофален спад на приходите! И защо спадат приходите? Ами просто кат бел боб, бре мунчовци! Щот нема бизнес, нема сделки, нема ДДС! Аз до тук за тази година съм на 40% на ДДС-то, коетоо съм внасял лани! А лани съм бил на 30% от това, което е било през 2007-2008! А куп клиенти ми изчезнаха още по дянково време и повече не се появиха!То само с аутосорсинг и писане на софтуер за чужди компании нема как да стане икономиката! Или с "инвестиции" с мишката! Такъв капитализъм може, ама само по филмите с Майкъл Дъглас! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още