IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Цачев: Борсата ще реагира месец-два след изборите

Като цяло може да приемем, че оптимизмът на пазара преобладава, смята анализаторът

18:00 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цв. Цачев: Борсата ще реагира месец-два след изборите

Индексите на БФБ приключиха с минимални отклонения днешната сесия, както следва: SOFIX (-0,2%) до 543,59 пункта, BG40 (-0,1%) до 108,85 пункта и BGTR30 (+0,1%) до 428,93 пункта. Секторният BGREIT се понижи с 0,4% до 98,82 пункта.

„По-интересни движения сред компаниите от SOFIX днес имаше при Адванс Терафон и ПИБ. Ликвидните книжа на АДСИЦ-а спаднаха с над процент, а тези на банката загубиха 6% в края на сесията преди да ограничат понижението до само -0,3%. Пазарът като цяло обаче не се притеснява за банката, просто дълбочината на търговия е много малка, поради което има подобно динамика не само по тази позиция. Вероятно това се дължи на предстоящите избори, макар че до голяма степен изходът от тя хсе очертава, като остават детайли като това кой ще е финансов министър например. Но не това притеснява пазара. Борсата иска преди всичко да види стабилизация на бюджета и изясняване на ситуацията с КТБ. По-скоро обаче ще мине месец-два след изборите преди пазарът да демонстрира някаква реакция, но тя може и да е негативна, ако се очертаят нови избори", коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"При по-нисколиквидните компании има някакво раздвижване, като може би инвеститорите се насочват към част от тях – Синергон, Албена Инвест, Адванс Екуити, Билборд. Това е позитивен знак, защото при раздвижване около големите позиции ще се включат все повече хора, така че като цяло може да приемем, че оптимизмът на борсата преобладава", отбелязва анализаторът.

Търговията с акции на регулиран пазар днес възлезе на 390 хил. лв., като с най-голям оборот беше Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,3%) – 189 хил., следвано от Енемона (+0,5%) – 28 хил. и ПИБ (-0,3%) – 17 хил.

Енемона отчете 1,5 млн. лв. консолидирана загуба за полугодието. Приходите от продажба на продукция за периода намаляват с 42% на годишна база до 25 млн. лв.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 56 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 24/19, а при 13 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Етропал (+16%), Формопласт (+12%), Холдинг Варна (+7,8%) и Адванс Екуити Холдинг (+7,1%), а с най-силен спад са книжата на Топливо (-4,7%) и ИХ България (-2,7%).

Днес нямаше сделки с акциите на Балканкар-ЗаряДружеството преструктурира облигационната си емисия

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още