IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Avon спечели дело, свързано с даване на подкупи в Китай

Компанията е обвинявана, че е мамила акционерите си, прикривайки незаконни практики в азиатската страна

13:24 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият търговец на козметични продукти от врата на врата Avon Products спечели обжалването на делото за измами, след като беше обвинен в неспособност да спре служители на компанията да подкупват длъжностни лица в Китай, за да печелят бизнес в страната, предава Ройтерс.

Американският окръжен съдия в Манхатън Пол Гардеф не е открил никакви признаци, че бившият главен изпълнителен директор на Avon Андре Юнг и бившият главен финансов стратегически директор Чарлс Крамб са искали да скрият от акционерите на компанията в периода 2006-2011 г., че Avon е знаела за исканите подкупи, прикрити зад „вечери и караоке“, както и зависимостта на увеличението на продажбите от подкупите.

В решението си съдията посочва още, че акционерите на Avon не са показали, че компанията е възнамерявала да ги заблуди за способността си да се съобрази с Федералния закон за чуждестранните корупционни практики, който забранява подкупването на чуждестранни длъжностни лица.

Делото е заведено от името на акционерите и обхваща периода 31-ви юли 2006 г. - 26-и октомври 2011 г. Гардеф твърди, че ищците могат да коригират жалбата си, ако желаят.

Германските компании LBBW Asset Management Investmentgesellschaft mbH u SGSS Deutschland Kapitalanlagegesellschaft mbH са водещите ишци. Грег Левин, партньор в Motley Rice, която представлява ищците, не отговаря веднага на запитванията за коментар по случая.

Avon не желае да обсъжда очаквания съдебен процес, посочва говорителят на компанията Дженифър Варгас.

Още през 2008 г. Avon започна вътрешно разследване за наличието на неправомерни плащания в Китай, за които се твърди, че струват на компанията крупната сума от 300 млн. долара.

През май Avon обяви предварително споразумение за изплащането на 135 млн. долара за уреждане на разследванията на Министерството на правосъдието в САЩ и Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Юнг заема поста главен изпълнителен директор на Avon за период от 12 години. През декември 2011 г. компанията обяви, че планира да постави друг на поста му. Това се случи след като в рамките на година цените на акциите на компанията намаляха с 40 на сто. Постът е поет от Шери Маккой.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още