IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участъкът на "Струма" от Сандански до Кулата може да е готов до 4 месеца

Заради закъснението по проекта са задържани плащания към строителя в размер на 1 млн. лева

15:50 | 30.09.14 г.
Участъкът на "Струма" от Сандански до Кулата може да е готов до 4 месеца

При добра организация на работата лот 4 (участъкът от Сандански до Кулата) на автомагистрала „Струма“ може да бъде готов до четири месеца, коментира при инспектирането на работата по лот 2 на магистралата вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Тя посочи още, че строителите на лот 4 са имали неоснователни претенции към държавата, свързани с липсата на инертни материали и отчуждителни процедури на терените. 

„Държавата не е длъжна да осигурява инертни или други материали, а при отчуждителните процедури наистина имаше обжалвания, но те са приключили и са свързани с изместващи съоръжения, а не с основното трасе”, заяви още тя, цитирана от агенция „Фокус“. Според нея тези рискове по договор се носят от строителя.

От думите на министъра става ясно още, че е отхвърлена претенцията на строителите за оскъпяване на проекта, но е възможно удължаване на срока при форсмажорни обстоятелства.

Строителството на лот 4 се е забавило много и заради това има задържани неустойки по договора с изпълнителя в размер на 1 млн. лева, съобщи още Захариева. По думите й ако строителите наваксат със закъснението, при финалното плащане ще се вземе решение дали да се върнат тези неустойки.

При последните срещи избраният изпълнител за първи път е изявил желание да завърши обекта и предстои проверка и на този лот, която да покаже дали има мобилизация на техниката, поясни Захариева. Едно от изискванията към строителя е до ноември отсечките от лота, които преминават през населените места и са изключително опасни, да бъдат изведени от там.

Захариева беше категорична, че очаква актуализиран план за действие от строителя на участъка - гръцката фирма "Актор", до края на тази седмица. "Ако до 15 октомври строителят на лот 4 не се активизира, няма да удължаваме договора", заяви тя, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство. 

Що се отнася до строителните работи на лот 2 (Дупница - Благоевград) от автомагистралата, Захариева посочи, че няма да има оскъпяване на проекта заради работата на археолозите. Министърът поясни, че при разкопките са открити ценни находки, които на всяка цена трябва да бъдат запазени.

Заради работата на специалистите срокът за завършване на трасето се удължава, но без да има допълнително заплащане на строителя.

Захариева припомни, че тази част от трасето на магистралата е една от най-сложните в страната - има много естакади, сред които и една от най-дългите в България - с дължина над 900 метра, два тунела, които са с дължина 360 метра и 380 метра, и редица други съоръжения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още