IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелегалните дейности са 0,2% от БВП на България

НСИ изчислява БВП по нова методология

20:34 | 30.09.14 г.
Нелегалните дейности са 0,2% от БВП на България

Нелегалните дейности, като например търговия с наркотици и проституция, заемат 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната, съобщават от Националния статистически институт, цитирани от БНР.

НСИ вече изчислява брутния вътрешен продукт на страната съгласно нова методология, като днес е последният срок на държавите членки да предоставят на европейската статистическа служба Евростат актуализираните данни.

Според Елка Атанасова, директор на дирекция в статистическия институт, в резултат от въведените промени равнището на брутния вътрешен продукт в България в текущи цени за периода 1995-2013 година  нараства средно с 4,5 на сто, като размерът му през миналата година е 80,282 милиарда лева.

Тя уточни, че данните, при които са внедрени препоръките на ЕК от последната мисия, са представени за първи път.

В оценката са включени разходите за научна и изследователска дейност, оценката на нелегалните дейности, условния наем на собствениците на жилища, доходи в натура, косвено измерените услуги на финансовите посредници, нови източници на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още