IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 октомври

07:46 | 01.10.14 г.
Преглед на печата за 1 октомври

76% от инженерите в страната не работят по специалността си

В. Сега

Над 76% от дипломираните инженери в България не работят по специалността си, докато средно за европейските държави този дял е около 28 на сто. И въпреки че страната ни е на предните места в ЕС по заетост на инженери, делът на висшистите, които не работят по специалността си, е най-висок. И не само това - тенденцията ще се задълбочи и в бъдеще. Данните и изводите са записани в проект на актуализирана стратегия за научните изследвания до 2020 г., публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на образованието.

Главни редактори до ЦИК: Как ще гарантирате равното третиране на медии в изборния ден
В. Капитал Daily

Управляващи и главни редактори на повече от десет медии питат с писмо Централната избирателна комисия (ЦИК) какви мерки ще предприеме, за да гарантира равно третиране на медиите при прилагане на забраната за огласяване на социологически данни в изборния ден. Те напомнят, че на предишните избори едни медии бяха санкционирани, а други не. Според тях забраната за огласяване на резултати от социологически проучвания в деня на изборите лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които пък имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден.

Полски ябълки заливат пазара ни
В. Новинар

Евтини полски ябълки ще залеят рекордно българския пазар тази година. Заради руското ембарго чуждите плодове ще настъпят ударно родните тържища, съобщиха земеделски производители за „Новинар”. От бранша припомниха, че всяка година през октомври в страната ни се реализират свръхпродажби на чуждите ябълки, тъй като цените им са много по-ниски от българските. Родните производители в момента предлагат различни сортове от плодовете между 50 - 70 стотинки и левче на едро. За сравнение миналата година полските плодове вървяха по 40 стотинки. „Тъй като полските земеделци пласираха продукцията си най-вече в Русия, сега целият внос ще се прехвърли у нас. Заради това очакваме и проблеми при реализацията на родните плодове”, уточниха овощари.

Днес църквата си взема “Невски”
В. Стандарт

Днес църквата си взема храма „Св. Александър Невски” Развръзката идва след дълги и мъчителни преговори между църквата и държавата.  БПЦ отдавна искаше да получи юридическите си права не само за храм-паметника, но и на други подобни култови сгради, които са и паметници на културата - като Боянската църква и Земенския манастир. Ябълката на раздора в случая с патриаршеската катедрала се оказа статутът на криптата, която Министерството на културата не искаше да отстъпи, и дори издигна идеята тя да бъде юридически обособена. Това бе категорично отхвърлено от Светия синод и преговорите почти блокираха по време на правителството на Пламен Орешарски. Пробивът бе извършен на 15 август, когато служебният премиер Георги Близнашки уважи празника на Троянския манастир - Успение Богородично. Там той се е запознал с проблема лично от патриарх Неофит и обещал разрешаването на случая с акт на Министерския съвет, доколкото поправките в Закона за вероизповеданията, които визираха решаването на подобни проблеми с храмове на всички религии, не успяха да бъдат гласувани от предишния парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още