IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10

Така концернът иска да подчертае сериозния напредък, който е постигнал между Windows 8.1 и новата версия

10:06 | 01.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10

От известно време насам американският технологичен концерн Microsoft уверяваше своите потребители, че ще им предостави напълно нов дизайн на операционната си система. Предполагаемия голям технологичен напредък сега софтуерният гигант подчертава със символичен жест: недолюбваният особено много Windows 8 сега е последван от Windows 10, обяви компанията при представянето на следващата версия на операционната си система, предава Ройтерс. С това концернът иска да подчертае сериозния напредък, който е постигнал между Windows 8.1 и новата ѝ версия.

Според компанията Windows 10 е „най-всеобхватната платформа“, а целта е да предложи еднакво добро потребителско изживяване на огромен набор от устройства – независимо дали управлението е чрез докосване или с мишка и клавиатура.

Новият Windows ще бъде познат на потребителите, които използват 7, а преминаването към новата версия ще бъде максимално лесно. Нещо, което 8 не успя да направи, заяви при презентацията Джо Белфиоре, вицепрезидент на подразделението за операционни системи.

„Искаме потребителите, които използват Windows 7, да се чувстват сякаш са карали Toyota Prius, а сега, с Windows 10, се возят на Tesla“, поясни образно той. 

Windows 10 е микс от предишните две версии, подплатен с някои новости. Дизайнът Metro и Start менюто, което се завръща, са комбинирани. Така екранът не е завладян от голяма мрежа от плочки, а това вероятно ще е удобно за потребителите, които използват системата с клавиатура и мишка. Т. нар. „живи плочки“ (Live Tiles), които предоставят бърз преглед на новите събития в рамките на дадено приложение, не са премахнати, но размерът им може да се променя по много начини.

В Start менюто е вградена нова универсална търсачка, която показва резултати и от интернет. Функцията Task View пък подобрява едновременната работа с няколко приложения. Тя показва всички приложения, които работят в момента, за да може по-бързо да бъде избрано нужното от тях.

От днес започва т. нар. Insider Program, която ще позволи на най-ентусиазираните потребители да тестват Windows 10 преди останалите, които ще трябва да изчакат до 2015 година. В края ѝ според Microsoft се очаква операционната система да е достъпна за всички потребители.

Преди две години Microsoft обяви една напълно различна Windows 8. Но версията се оказа несполучлива и разгневи редица потребители. Някои се оплакаха, че системата не е интуитивна за използване - например, че Microsoft се е отказал от стартовия бутон в долния ляв ъгъл. Други бяха недоволни, че тя поставя силен акцент върху устройствата със сензорни екрани. В последващи актуализации Microsoft върна някои елементи за обичайното функциониране с мишка и клавиатура. 

В конферентния разговор с анализаторите след представянето на финансовите резултати за четвъртото  тримесечие през юли новият главен изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че компанията ще обедини всички версии на Windows в една обща. Така разработчиците ще могат да създават приложения, които ще работят директно на компютри, таблети, смартфони и конзолата за игри Xbox. Това е коренна промяна на досегашната стратегия на концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Дали PR акцията ще компенсира липсата на реални предимства пред Win 7?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
тия да не видат от IBM Cognos - от версия 8 .4 напрао на 10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
между другото някой от тези неща ги има (или поне така описани) отдавна в Убунту и Гном.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още