IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН потвърди проспекта за първично публично предлагане на Корадо-България

Дружеството ще се опита да набере близо 8 млн. лв. от борсата

16:11 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН потвърди проспекта за първично публично предлагане на Корадо-България

Комисията за финансов надзор е потвърдила проспекта за първично публично предлагане на емисия акции на Корадо-България АД* в резултат от увеличаване на капитала на дружеството. Дружеството ще се опита да набере близо 8 млн. лв. от борсата.

Емисията е в размер на 2 884 786 бр. обикновени, безналични, поименни, свободно-прехвърляеми акции (6 202 290 в момента) с номинал 1 лев и емисионна стойност от 2,75 лева за брой. 

Комисията вписва горепосочената емисия акции, предмет на първично публично предлагане, в процес на емитиране, във водения от нея регистър на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

Набирането на нови средства е с цел увеличаване на производствения капацитет на дружеството и разширяване на продуктовата гама на завода в гр. Стражица. Компанията е водещ производител на стоманени радиатори в България. 

IPO-то ще доведе и до увеличаване на заетите в компанията. В момента в предприятието в Стражица работят 177 работници, специалисти и мениджъри. Около 90 на сто от продукцията на завода се реализира на външни пазари.

Печалбата на Корадо-България АД през миналата година нарасна с 51% до 599 хил. лв., въпреки че приходите от продажби намаляха с 19% на годишна база до 17,798 млн. лв. През първото тримесечие на тази година печалбата е 58 хил. лв. (спрямо 43 хил. преди година), като продажбите се повишават с 6,9% до 3,671 млн. лв.

Акциите на дружеството, които са листнати за търговия на БФБ, на практика не се търгуват. Извън мажоритарния собственик са само 111 931 книжа. Последната сделка е от края на април миналата година при цена от 0,20 лв. за брой. Текущите оферти купува/продавда за акция са съответно 0,50/3,00 лв., което дава пазарна капитализация в диапазона 3,1-18,6 млн. лв.

* Корадо-България АД е собственост на чешката Корадо Груп (с дял от 98,2% от капитала), която е сред водещите пет производители на стоманени радиатори в Европа. Над 60% дял от компанията-майка са собственост на чешкото правителство и ЕБВР. Заводът на Корадо-България в гр. Стражица е единственият за производство на стоманени радиатори в групата извън територията на Чехия. Структурата на Корадо Груп включва 3 завода – два в Чехия и един в България, 4 търговски дружества в Полша, Германия, Обединеното Кралство и Австрия.

Свързани компании:

Корадо-България АД(KBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още