IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50% от парите по ОП Иновации и конкурентоспособност ще са за малък бизнес

Над 25% са предвидени за технологии за повишаване на енергийната ефективност

17:59 | 01.10.14 г.
50% от парите по ОП Иновации и конкурентоспособност ще са за малък бизнес

Половината от средствата, предвидени по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за новия програмен период 2014– 2020 г., ще отидат за финансиране на малките и средните предприятия. Това предвижда последният вариант на програмата, по който вече се чакат отзивите на ЕК.

Това обяви служебният заместник-министър на икономиката и енергетиката Ирена Младенова след заседанието на тематичната работна група за разработване на оперативната програма, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Общата сума по оперативната програма е 1,39 млрд. евро. Средствата за растеж на малкия и среден бизнес са по приоритетна ос 2 "Предприемачество и капацитет за растежа на малките и средните предприятия".

Над 25% от парите по програмата са предвидени за внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и подкрепа за повишаване на енергийната ефективност по ос 3.

21% от ще се отделят за Приоритетна ос 1 - "Технологично развитие и иновации".

За подпомагане на управлението, изпълнението, мониторинга и контрола на дейностите по ОП "Иновации и конкурентоспособност" са отделени 3% от предвидените средства по програмата.

Заместник-министър Младенова напомни, че в началото на август са получени коментари и препоръки от Европейската комисия (ЕК) по програмата, в момента се чакат отзивите за новия вариант на ОПИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още