IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щонов: Дефицитите в енергетиката досега се покриваха от емисиите СО2

В последните години обаче парите от търговията с парникови газове не достигат, коментира енергийният министър

18:31 | 01.10.14 г.
Щонов: Дефицитите в енергетиката досега се покриваха от емисиите СО2

Досега е било залагано дефицитите в енергийната система да бъдат покривани от средствата, които България получава от търговията с въглеродните емисии. Приходите от тях обаче намаляват в последните години, коментира в Русе министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, цитиран от БТА.

Той посочи, че решенията за намаление на цената на електроенергията или нейното задържане са били мотивирани именно с очаквани приходи в рамките на около 500 млн. лева от емисиите. Реално получените суми обаче са 2-3 пъти по-малко, уточни още Щонов.

„Това нещо не работи, защото дългът се увеличава и съответно целият сектор задлъжнява“, смята министърът. Ако НЕК не може да плаща на сектора по веригата „всичко върви надолу“ и последните месеци доказват това.

Именно затова енергийният министър определи, че увеличението на цената е „абсолютно необходимо“, а останалото е популистко говорене.

На коментарите от страна на бизнеса, че увеличението на таксата „Задължения към обществото“ оскъпява електроенергията за индустрията и понижава конкурентоспособността на българските компании, Щонов отговори, че „всеки участник трябва да поеме част от тежестта“.

Министърът потвърди, че увеличението на цената е всъщност само една от стъпките за стабилизиране на сектора.

Допълнителни 500 млн. лева ще дойдат от мерки, свързани с подобряване на оперативната работа на държавните дружества. "Признаваме, че имаме големи проблеми там и върху това работим", заяви Щонов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още