IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Съживяването на родната икономика ще подкрепи банковия сектор

От консултантската компания очакват една или повече гръцки банки да продадат бизнесите си у нас, за да се фокусират върху основните си пазари

13:26 | 02.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deloitte: Съживяването на родната икономика ще подкрепи банковия сектор

Ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ) ще окаже влияние върху представянето на българския банков сектор през тази година. Но заради възстановяващата се икономика, която подобрява финансовото състояние на фирмите, и заради спадащата безработица, която носи ползи за домакинствата, банките ще се радват на ръст в търсенето на кредити.

Основно предприятията ще стимулират кредитната активност, докато конкуренцията между банките ще се измести от депозитния на кредитния пазар. Това са част от изводите от доклада на Deloitte „Преглед на банковия сектор в Централна Европа”, който анализира представянето и перспективите на десетте топ банки във всяка от осемте държави от Централна Европа: Чехия, Хърватия, Полша и Словакия на север и България, Унгария, Румъния и Словения на юг.

Според експертите на консултантската компания консолидацията в сектора ще се задълбочава главно на юг, като ще продължи и в България. От Deloitte очакват една или повече гръцки банки да продадат бизнесите си в Румъния и България, за да се фокусират върху операциите на основните си пазари.

Перспективите пред българската икономика

Българската икономика постепенно се съживява след забавянето през 2012 и 2013 г., въпреки че перспективите пред растежа са по-слаби в сравнение с държавите в Централна Европа (ЦЕ). Доверието на домакинствата и бизнеса се подобряваха през първата половина на 2014 г., но за да спадне в последните месеци след банковата паника около четвъртата по големина банка в страната КТБ, която в момента е под специалния надзор на БНБ.

Политическата несигурност също е висока, като поредното правителство подаде оставка, за да се стигне до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Въпреки това солидните икономически фундаменти подкрепят стабилността – включително валутния борд, фискалния консерватизъм и ниският дял на публичния дълг (който през 2013 г. бе 18,6% от БВП – вторият най-нисък в Европейския съюз).

Годините на силен ръст на депозитите, а именно – 2012 и 2013 г., като цяло подобриха финансирането на банковия сектор с местни средства, а спадащите лихвени проценти направиха кредита по-достъпен. Deloitte очаква възстановяване на частното потребление тази година, успоредно с положителен тренд на трудовия пазар и ръст на инвестициите, подкрепен от ускореното усвояване на средствата от европейските фондове.

Графика: Реален растеж на БВП на България и принос на източниците му, източник: Deloitte, по данни на Economist Intelligence Unit

Постепенно съживяване на кредитирането, подкрепено основно от търсенето от страна на предприятията

Консултантската компания прогнозира постепенно възстановяване на кредитирането на фона на набиращата сила икономика, въпреки че ситуацията около КТБ може да потисне растежа тази година. Високото бизнес доверие и растящите инвестиции би трябвало да подкрепят покачването на корпоративното кредитиране до 4% през 2015 и 5% през 2016 г.

Прирастът на потребителското кредитиране е в застой, но подобряващият се трудов пазар и спадащите лихви би трябвало да доведат до по-голямо търсене. Тъй като потребителските заеми са повече от жилищните, от Deloitte очакват потребителското финансиране постепенно да се разшири с 3% през 2016 г. Търсенето пък е ограничаващият фактор за растежа на кредитирането.

Здравите банки в сектора са добре капитализирани, като през 2013 г. нивото на капитала от първи ред е 16%. Растежът на депозитите, както при домакинствата, така и в корпоративния сегмент, е силен. През 2013 г. той бе 8,5 на сто. От консултантската компания предричат ръст от 2 до 3 на сто през тази година въпреки проблемите около КТБ и покачване в рамките на 4-5% през 2015 и 2016 г. Показателят брутни кредити към депозити намалява до 91% през 2013 г., като очакванията на анализаторите са да продължи да се понижава в следващите няколко години.

Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
Докъде я докарахме, бизнесът да спасява банките! ..А едно време учихме за монетарна политика и т.н. Направо се чудя какво им преподават в днешно време на студентите по икономика и какви учебници четат. Споделете, че малко и аз да се актуализирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още